Izrael má tajný plán na záchranu ukrajinských Židov. Poďte domov, vyzval premiér

TA3 ČTK hm
14.2.2022 11:00

Izrael má tajný plán na záchranu ukrajinských Židov a ich príbuzných v prípade ruskej invázie na Ukrajinu. Uviedli to podľa denníka The Jerusalem Post vysokí predstavitelia izraelskej vlády. Plán zahŕňa nielen záchranu a presun osôb do Izraela, ale aj ich dočasné ubytovanie.

Izrael má tajný plán na záchranu ukrajinských Židov. Poďte domov, vyzval premiér
TASR/AP (ilu)

Príslušné úrady na pláne pracujú niekoľko týždňov, podrobnosti však zatiaľ zostávajú nejasné, píše The Jerusalem Post. Podľa vládnych predstaviteľov žije na Ukrajine asi 200-tisíc ľudí, ktoré môžu využiť izraelský zákon, ktorý zaručuje každému človeku so židovskými koreňmi a členom ich rodiny právo prísť do Izraela a získať štátne občianstvo.

Izraelská ministerka pre imigráciu Pnina Tamanová-Shataová uviedla, že nie je jasné, koľko ukrajinských Židov má záujem o okamžitú evakuáciu. Môžu to byť podľa nej "desaťtisíce alebo iba tisíce".

Izraelský premiér Naftali Bennett vyzval Izraelčanov na opustenie Ukrajiny. "Poďte domov. Nepodstupujte zbytočne riziko. Nečakajte na situáciu, kedy sa budete skutočne chcieť vrátiť, ale už to nebude možné," vyhlásil. "Prejavte zodpovednosť za svoje životy, opustite Ukrajinu čo najrýchlejšie a príďte domov," dodal.

Podľa odhadov sa na Ukrajine v súčasnosti nachádza približne 10-tisíc až 15-tisíc občanov Izraela. Cez víkend sa z Ukrajiny uskutočnilo desať letov do Izraela, ktoré neboli zaplnené, a tento týždeň má letieť ďalších 32 spojov, píše The Jerusalem Post.

Bennett pripustil, že zostáva nejasné, ako sa situácia na hranici medzi Ruskom a Ukrajinou vyvinie. "Rovnako ako zvyšok sveta dúfame, že napätie skončí bez eskalácie," uviedol. "Našou prvoradou povinnosťou je však postarať sa o svojich občanov, o izraelských občanov," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok