Biden hovoril so Zelenským, zhodli sa na potrebe diplomacie a odstrašovania

TA3 TASR
13.2.2022 21:06

Americký prezident Joe Biden v nedeľu obšírne hovoril so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským o kumulácii ruskej armády pozdĺž ukrajinských hraníc, pričom táto dvojica sa zhodla na potrebe "diplomacie a odstrašovania", uviedol Biely dom.

Biden hovoril so Zelenským, zhodli sa na potrebe diplomacie a odstrašovania
TASR/AP

"Obaja lídri sa zhodli na dôležitosti pokračovania v diplomacii a odstrašovaní v reakcii na hromadenie ruskej armády na ukrajinských hraniciach," uvádza sa v texte približne 50-minútového hovoru, z ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

"S narastajúcimi obavami Západu, že Rusko sa chystá napadnúť tento bývalý sovietsky štát, Biely dom dodal, že Biden jasne povedal, že Spojené štáty budú rýchlo a rozhodne reagovať spolu so svojimi spojencami a partnermi na akúkoľvek ďalšiu ruskú agresiu proti Ukrajine," píše sa v znení daného vyhlásenia.

Zelenskyj pozval Bidena na návštevu

Ukrajinský vodca Volodymyr Zelenskyj zároveň pozval amerického prezidenta Joea Bidena na návštevu Kyjeva, aby ukázal Washingtonu podporu tvárou v tvár obávanej ruskej invázii. "Som presvedčený, že vaša návšteva Kyjeva v nadchádzajúcich dňoch by bola silným signálom a pomohla by stabilizovať situáciu," citoval Zelenského jeho úrad.

Ukrajina požiadala o stretnutie s Ruskom a všetkými ostatnými signatármi Viedenského dokumentu do 48 hodín s cieľom prediskutovať situáciu okolo presunov ruských vojsk pozdĺž ukrajinských hraníc, uviedol v nedeľu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informovala o tom agentúra TASS.

Noviny Politico s odvolaním sa na vlastné zdroje informovali, že americký prezident Joe Biden počas piatkového rozhovoru so svojimi transatlantickými spojencami tvrdil, že Rusko môže zaútočiť na Ukrajinu 16. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok