Prezidentom Nemecka zostáva Frank-Walter Steinmeier, zhromaždenie ho zvolilo na ďalšie funkčné obdobie

TA3 TASR
13.2.2022 14:43

Prezidentom Nemecka zostáva Frank-Walter Steinmeier. Spolkové zhromaždenie (Bundesversammlung) ho zvolilo v nedeľu na druhé päťročné funkčné obdobie.

Informovala o tom agentúra DPA. Steinmeier (66) získal 1045 z 1437 hlasov odovzdaných v Spolkovom zhromaždení, informovala predsedníčka Spolkového snemu (Bundestag) Bärbel Basová.

Prezidenta v Nemecku volí osobitný orgán, Spolkové zhromaždenie, ktoré je zložené z členov Spolkového snemu a nemeckých občanov s pasívnym volebným právom, ktorých volia jednotlivé krajinské snemy.

Steinmeier mal troch protikandidátov, ktorí nemali výrazné šance na zvolenie, uviedla DPA. Strana Ľavica nominovala lekára Gerharda Traberta. Slobodní voliči (FW) si za prezidentskú kandidátku vybrali astrofyzičku Stefanie Gebauerovú a krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) nominovala do boja o prezidentské kreslo člena konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) ekonóma Maxa Otteho. Vedenie CDU Otteho v reakcii na tento krok v utorok vyzvalo, aby zo strany vystúpil, inak bude vylúčený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok