Izraelský expremiér kritizuje prístup svojej krajiny k Palestíne

SITA
4.12.2012 09:28

Ehud Olmert je presvedčený, že Izrael by nemal blokovať úsilie Palestínčanov stať sa pozorovateľským štátom OSN.

Izraelský expremiér kritizuje prístup svojej krajiny k Palestíne
SITA

Izrael nemal dôvod stavať sa proti úsiliu Palestínčanov stať sa nečlenským pozorovateľským štátom OSN. V pondelok to povedal expremiér Ehud Olmert, ktorý plánuje v stredu oznámiť, či sa zúčastní na nadchádzajúcich parlamentných voľbách. "Rozhodol som sa a oznámim to o dva dni," povedal Olmert pre tlačovú agentúru AFP po svojom prejave v New Yorku, v ktorom kritizoval premiéra Benjamina Netanjahua a spôsoby, akými rieši izraelsko-palestínsky konflikt.

Podľa jeho slov tiež rozhodnutie o výstavbe nových osád na okupovaných územiach "s istotou urazí" Spojené štáty, ktoré podporili Izrael proti palestínskej žiadosti. "Ak mám byť úprimný, nie som si istý, že existoval dôvod brániť Palestínskej samospráve, aby zvýšila svoj štatút," povedal Olmert. Expremiér, ktorý sa snaží očistiť od obvinení z korupcie, ktoré ho v roku 2008 prinútili abdikovať, tiež podotkol, že žiadosť Palestínčanov viac poslúžila izraelským ako palestínskym záujmom, keďže posilnila nádeje na dvojštátne riešenie.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás tvrdí, že on a Olmert boli v roku 2008 "veľmi, veľmi blízko" k dosiahnutiu mierovej dohody. Olmert údajne súhlasil zo stiahnutím sa z 93,5 percenta územia Západného Brehu Jordánu. Hlavným problémom momentálne je, že súčasná vláda Benjamina Netanjahua vo výstavbe na okupovaných územiach pokračuje.

Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok schválilo rezolúciu, ktorá uznáva Palestínu ako nečlenský pozorovateľský štát v hraniciach spred arabsko-izraelskej vojny v roku 1967. Zmenu podporila veľká väčšina členov OSN napriek intenzívnemu lobovaniu Izraela, ktorý sa obáva ďalších krokov Palestínčanov po tom, ako vďaka posilnenému štatútu získajú prístup k viacerým agentúram a inštitúciám OSN vrátane Medzinárodného trestného súdu. Izrael v reakcii oznámil, že na okupovaných palestínskych územiach vybuduje 3000 nových príbytkov pre židovských osadníkov, čo vyvolalo veľké medzinárodné pobúrenie.

Palestína hrozí žalobou na Izrael za vojnové zločiny

Vysokopostavený predstaviteľ Palestínskej samosprávy dnes pohrozil, že Palestínčania podajú voči Izraelu žalobu za vojnové zločiny na haagskom Medzinárodnom trestnom súde (ICC).

Palestínska strana zváži takýto krok v prípade, ak Izrael nezastaví ďalšiu výstavbu osád na sporných okupovaných územiach, uviedla agentúra AP. Izraelská vláda schválila v piatok výstavbu 3000 nových bytových jednotiek pre židovských osadníkov na okupovanom Západnom brehu a v koridore medzi východným Jeruzalemom a predjordánskou osadou Ma'aleh Adumim, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie.
Izraelské médiá dnes podľa agentúry DPA informovali, že sa okrem toho uvažuje o výstavbe ďalších 1600 bytov aj v samotnom východnom Jeruzaleme, vo štvrti Ramat Šlomo. Palestínsky predstaviteľ Nabíl Šás v tejto súvislosti uviedol, že "pokračovanie týchto zločinných osadníckych aktivít" núti Palestínčanov, aby sa obrátili na ICC. Mnohé krajiny pritom naliehajú na vládu prezidenta Mahmúda Abbása, aby nevyužila svoj nový diplomatický štatút v OSN na podanie žaloby z vojnových zločinov voči Izraelu na ICC.

Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok rozhodlo o zmene palestínskeho diplomatického štatútu na nečlenský pozorovateľský štát svetovej organizácie. Pozorovatelia to hodnotia ako de facto medzinárodné uznanie palestínskeho štátu.

Izrael považuje palestínsku žiadosť o uznanie v OSN za porušenie vzájomných dohôd a pokus dospieť k vlastnému štátu mimo rámca mierových rokovaní. Jedným z odvetných izraelských krokov bolo i rozhodnutie o pokračovaní výstavby osád.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok