Projekt rekonštrukcie Osobného prístavu nemá povolenie. Stavebný úrad nedisponuje potrebnými dokladmi

TA3 TASR
13.2.2022 11:23

Projekt plánovanej rekonštrukcie budovy Osobného prístavu v Bratislave nemá stále územné rozhodnutie. Staromestský stavebný úrad totiž nedisponuje všetkými dokladmi potrebnými na jeho vydanie.

Bratislava osobný prístav 1140 px (SITA/Gabriel Kuchta)
SITA/Gabriel Kuchta

Uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove. Spoločnosť Slovenská plavba a prístavy – lodná osobná doprava pritom pôvodne predpokladala, že s búracími prácami začne ešte v roku 2019 a s rekonštrukciou v roku 2020. Podľa stavebného úradu absentovalo najmä stanovisko Krajského pamiatkového úradu Bratislava. Nakoniec síce bolo do spisu doložených viacero stanovísk, respektíve rozhodnutí pamiatkarov, avšak proti viacerým z nich boli podané protesty prokurátora, a tak boli zrušené. "Stavebný úrad požiadal o súčinnosť KPÚ Bratislava, Pamiatkový úrad SR, Ministerstvo kultúry SR, aby nám ozrejmili, ktoré stanovisko, respektíve rozhodnutie, je momentálne platné, a teda môže byť podkladom pre vydanie územného rozhodnutia," povedal Števove.

Stavebný úrad sa v rámci konania musel vyrovnať aj s viacerými námietkami. S niektorými sa už vyrovnal, s inými sa vyrovná až po vydaní meritórneho rozhodnutia. Námietky sú podľa hovorcu rôzne. Niektoré napríklad smerujú proti časti funkcie objektu, účastníci konania majú napríklad názor, že stavba má zostať prístavom a nie byť funkčne určená na administratívne účely. Namietajú aj pre navrhované zvýšenie stavby, čím okolité stavby stratia výhľady, či nesúlad stavby s územným plánom. "Vo všeobecnosti chcú účastníci zachovať pôvodný objekt z pamiatkového hľadiska," poznamenal Števove.

Rekonštrukcia budovy Osobného prístavu má priniesť skvalitnenie služieb pre cestujúcich vo vnútrozemskej vodnej doprave na úrovni 21. storočia či priniesť ďalší priestor pre Bratislavčanov umožňujúci bližší kontakt s Dunajom. Dlhodobo je kritizovaná zo strany niektorých aktivistov, podľa spoločnosti je kritika neopodstatnená. Spoločnosť viackrát uviedla, že je presvedčená o tom, že splnila všetky podmienky. S kritikou občianskych aktivistov nesúhlasí. Na otázky TASR však spoločnosť dlhšie neodpovedala.
Budova Osobného prístavu v Bratislave bola dostavaná v roku 1969 a čiastočne ju rekonštruovali v polovici 90. rokov 20. storočia.



Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok