Orbán: Stratégia Európskej únie voči Rusku zlyhala, vojne na Ukrajine treba zabrániť

TA3 TASR
12.2.2022 15:48

Rusko-ukrajinskej vojne treba zabrániť, vyhlásil v sobotu v 23. výročnom prejave o stave krajiny predseda maďarskej vlády a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán. Podľa spravodajcu TASR pred pozvanými hosťami v budínskom multifunkčnom centre Várkert Bazár premiér zdôraznil, že stratégia Európskej únie voči Rusku zlyhala a sankcie voči Moskve sú zlé.

Orbán: Stratégia Európskej únie voči Rusku zlyhala, vojne na Ukrajine treba zabrániť
TASR/AP

Prejav predsedu Fideszu vysielaný online na kanáli YouTube bol úvodným podujatím začínajúcej sa kampane parlamentných volieb 2022, ktoré sa budú konať 3. apríla. K ukrajinskému konfliktu Orbán dodal, že v prípade vojenského konfliktu sa spustí obrovská vlna utečencov, ktorá bude väčšia než z niekdajšej Juhoslávie. 

Podľa jeho slov Maďarsko vzhľadom na svoju vojenskú a ekonomickú silu nedokáže ovplyvniť vzťahy EÚ s Ruskom, avšak vytvorilo si vlastný model, v rámci ktorého Budapešť spolupracuje s Moskvou.

V tejto súvislosti pripomenul svoju schôdzku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom 1. februára v Moskve, ktorú označil za mierovú misiu. Dodal, že vojna a konflikty vždy priniesli utrpenie a straty pre región strednej Európy i pre Maďarsko. Podčiarkol, že maďarským záujmom je mier a nezávislosť Ukrajiny.

"Vojenská sila EÚ by mala byť porovnateľná s vojenskou silou Ruska. Kým tak nie je, zatiaľ o bezpečnosti Európy rozhodujú Spojené štáty a Rusko. Preto podporujeme vytvorenie spoločnej európskej sily," zdôraznil.

K otázke Balkánu podotkol, že Berlín ani Brusel nemôžu robiť balkánsku politiku proti vôli Maďarska. "Balkán je možné stabilizovať rýchlym prijatím jeho krajín do EÚ a unijným Marshallovým plánom. Neprípustné sú sankcie a mocenská arogancia voči Balkánu," povedal maďarský premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok