Ak obyvatelia spozorujú diviačiu zver v obývaných oblastiach, musia kontaktovať príslušný úrad

TA3 TASR
12.2.2022 14:36

Pri výskyte divej zveri v meste by samospráva mala kontaktovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v súvislosti s medializovaným výskytom diviačej zveri v intravilánoch miest.

diviaky 1140 px (SITA/Dušan Hein)
SITA/Dušan Hein

V uvedených prípadoch je podľa agrorezortu nevyhnutné, aby samosprávy bezodkladne kontaktovali Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR na určenej adrese sekretariat-UR@svps.sk. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja videika pripomenulo, že v zmysle zákona o poľovníctve nemôžu poľovníci so strelnými zbraňami loviť diviačiu zver v intravilánoch miest a obcí. Preto ak obyvatelia spozorujú diviačiu zver v obývaných oblastiach, je potrebné, aby bezodkladne kontaktovali príslušný obecný alebo miestny úrad. Samospráva výskyt takejto zveri nahlási Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR na adrese sekretariat-UR@svps.sk. Na miesto bude vyslaný veterinárny lekár, ktorý zviera imobilizuje.



Agrorezort zároveň dôrazne upozorňuje občanov, aby spozorované zvieratá neplašili, nefotili a neodháňali. Môžu tým spôsobiť, že privolaný veterinárny lekár nahláseného diviaka už nenájde a problém sa tak bude opakovať. Treba kontaktovať najprv samosprávu, ktorá následne kontaktuje priamo sekretariát Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok