Medovku, nechtík a harmanček nemusíte len piť. Využite bylinky aj pre zdravie a krásu pleti

TA3/zm
15.2.2022 08:00

Príroda nám ponúka nekonečné množstvo potravín a byliniek, ktorých účinky môžeme cítiť doslova na vlastnej koži a tele.

Medovku, nechtík a harmanček nemusíte len piť. Využite bylinky aj pre zdravie a krásu pleti
Pexels/Dawn Lio

Po čajoch z medovky, mäty, materinej dúšky či iných byliniek siahame pri chorobách, ale rovnako si ich vieme vychutnať počas dlhých zimných večerov alebo ako súčasť letných limonád.

Majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Vedeli ste však, že aj s vašou pleťou dokážu hotové zázraky?

Medovková pleťová voda

Vaša pleť potrebuje denne starostlivosť, aby vyzerala svieža, bez akné, začervenaní a iných neduhov. Ak vás trápi niektorý zo spomínaných problémov, vyrobte si pleťovú vodu z medovky lekárskej.

Hrsť umytých lístkov zalejte horúcou vodou. Po vylúhovaní preceďte do tmavej fľašky a majte po ruke tento tekutý zázrak. Pokiaľ si s ním budete čistiť pleť ráno a večer minimálne po dobu jedného mesiaca, uvidíte prvé výsledky.

Medovka je antibakteriálna a okrem dôkladného vyčistenia vašu pleť aj osvieži a zjednotí jej vzhľad.

Maska z harmančeka

Harmanček asi nikomu nemusíme zvlášť predstavovať. Jeho využitie je skutočne široké a účinky všetkým známe. Ak máte citlivú pleť, prípadne vás trápia začervenané miesta či svrbenie, uľaví sa vám najmä vďaka tejto bylinke.

Môžete ho použiť rovnako ako medovku, no ešte účinnejšia je upokojujúca maska len z dvoch ingrediencií. Harmanček rozdrvte v mažiari, aby sa z lístkov uvoľnili liečivé látky a zmiešajte ho s medom. Maska musí mať správnu konzistenciu, aby nestekala a dala sa ľahko nanášať. Takto pripravenú zmes si dajte na celú tvár alebo na problematické partie. Nechajte pôsobiť 15 minút a umyte čistou vodou.

Regenerujte s nechtíkom

O hojivých a protizápalových účinkoch nechtíka vedeli už naše staré mamy. Po domácky vyrobené mastičky a krémy používali pri potieraní zle sa hojacich rán, vriedkov, pri kožných problémoch, ale dobre poslúžil aj pri regenerácii popraskaných pier. Ak chcete mať aj vy v lekárničke tento hojivý zázrak z prírody, môžete si ho jednoducho pripraviť.

Do hrnca dajte pol kila včelieho vosku, 2 gramy lanolínu a 15 mililitrov nechtíkového oleja, ideálne v bio kvalite. Túto zmes zahrievajte vo vodnom kúpeli, kým sa všetko neroztopí a nespojí. Následne hrniec vyberte z vodného kúpeľa a za občasného miešania počkajte, kým masť vychladne. Takto pripravenú mastičku skladujte v chladničke v uzatvárateľnej nádobe.

Témy: Krása bylinky
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok