Tabuľky s evidenčným číslom by mal vyrábať štát, produkciu chcú spustiť do konca roka

TA3 TASR
12.2.2022 09:49

Výrobu tabuliek s evidenčným číslom by mal prevziať štát. Akciová spoločnosť Automobilové opravovne Ministerstva vnútra SR, ktorej jediným akcionárom je rezort vnútra, plánuje pripraviť a spustiť výrobu najneskôr do konca roka.

autá parkovanie ulica (1140pxl) TASR/Jaroslav Novák
TASR/Jaroslav Novák

Technológiu v hodnote 725.000 eur by jej na základe výsledkov verejného obstarávania mala dodať poľská firma. Stredisko výroby a distribúcie má sídliť v Banskej Bystrici. Uviedol to tlačový odbor MV SR.

Rezort vnútra považuje za logické, že štát ako jediný odberateľ tabuliek preberie ich výrobu. Argumentuje aj výhodnejšou cenou. "Očakávané náklady na výrobu tabuliek s evidenčným číslom pri dnešných cenách vstupov vrátane splácania úveru budú pod úrovňou ceny, ktorá bola výsledkom verejného obstarávania ministerstva vnútra na dodávku tabuliek z minulého roku," zdôvodnil.

Tabuľky by mala produkovať spoločnosť Automobilové opravovne MV SR, v ktorej jediným akcionárom je rezort vnútra. Technológiu na výrobu kovových značení by jej mala dodať poľská spoločnosť UTAL Sp. z o. o., ktorá vo verejnom obstarávaní ponúkla najlepšiu cenu. Zmluvu majú podpísať hneď po tom, ako ju odsúhlasí rezort vnútra.

Predmetom zmluvy je kúpa automatickej výrobnej linky na kovové značenia a evidenčné značky vrátane obslužného softvéru v hodnote 725.000 eur bez DPH. "Súčasťou technológie bude modul na spracovanie pásoviny na výrobu tabuliek evidenčných čísiel, laminovačka, embosovačka znakov, nažehľovačka holografických symbolov (sieťotlač, laserová popisovačka), označovač a kontrolný panel, cez ktorý bude možné plne ovládať automatickú výrobu," priblížil tlačový odbor.

Pripravuje sa tiež rekonštrukcia nehnuteľnosti, kde sa tabuľky budú vyrábať, skladovať a distribuovať. "Pôjde o chránené režimové pracovisko vybudované v Banskej Bystrici, keďže logistika distribúcie na všetky dopravné inšpektoráty bude odtiaľ najefektívnejšia," načrtol rezort. Posledným krokom pred spustením výroby má byť dôsledné komunikačno-logistické nastavenie. Ambíciou je tiež príprava komunikačného a softvérového vylepšenia pre dopravné inšpektoráty, aby modernizáciu pocítili aj občania či podnikatelia.

Výrobu a distribúciu tabuliek s evidenčným číslom zabezpečuje v súčasnosti pre štát súkromná firma. Koncom minulého roka uzavrelo Ministerstvo vnútra SR novú rámcovú zmluvu s českou spoločnosťou SPM Security Paper Mill. Predošlým dlhoročným dodávateľom bola firma Turčan Delta, ktorá do roku 2019 vlastnila aj patent na dizajny tabuliek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok