Hrozba invázie podľa USA trvá. Niektorých diplomatických pracovníkov stiahli z Kyjeva

TA3 TASR
12.2.2022 08:10

Spojené štáty nariadili v sobotu všetkým zamestnancom veľvyslanectva v Kyjeve, ktorí nie sú nevyhnutní pre chod tejto diplomatickej misie, aby opustili Ukrajinu. USA k tomu kroku pristúpili pre obavy z ruskej invázie, informovala agentúra AFP.

Kyjev Ukrajina 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Americké ministerstvo zahraničných vecí v aktualizovaných cestovných odporúčaniach uvádza, že "nariadilo odchod z veľvyslanectva v Kyjeve väčšine zo svojich priamych zamestnancov pre pretrvávajúcu hrozbu ruskej vojenskej akcie".

Rezort zároveň uvádza, že "pozastaví poskytovanie konzulárnych služieb na veľvyslanectve v Kyjeve. Malú konzulárnu prítomnosť si USA však plánujú zachovať na západe Ukrajiny v meste Ľvov, aby mohli poskytnúť americkým občanom pomoc v prípade núdze. Táto misia však nebude môcť vydávať pasy, víza a ani poskytovať rutinné konzulárne služby, píše denník The New York Times.

Washington ďalej uviedol, že nepošle svojich vojakov na Ukrajinu v prípade, ak ju napadne Rusko, a preto nebude zorganizovať evakuáciu svojich občanov z Ukrajiny. Americký rezort diplomacie zároveň zopakoval výzvu amerického prezidenta Joea Bidena, aby občania USA okamžite opustili Ukrajinu.

 Okrem USA oznámilo v sobotu zníženie počtu diplomatických zamestnancov na Ukrajine aj Rusko, ktoré naopak uviedlo, že k tomuto kroku pristúpilo pre obavy z "provokácie kyjevského režimu a tretích krajín".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok