Do protestov v Kanade zasiahol sudca. Rozhodol o ukončení päťdňovej blokády

TA3 TASR
12.2.2022 07:19

Sudca Najvyššieho súdu provincie Ontário nariadil v piatok demonštrantom na moste Ambassador Bridge vedúcom ponad americko-kanadskú hranicu, aby ukončili päťdňovú blokádu, ktorá prerušila dodávky tovaru medzi oboma krajinami a prinútila automobilový priemysel na oboch stranách obmedziť výrobu.

Bezprostredne nebolo jasné, kedy a či vôbec budú vyslaní na miesto policajti, aby rozohnali demonštrantov, ktorí zaparkovali svoje kamióny nárazník na nárazník, aby tak vyjadrili svoj protest proti pandemickým opatreniam v krajine, premiérovi Justinovi Trudeauovi a jeho liberálnej vláde.

Hlavný sudca Geoffrey Morawetz z Najvyššieho súdu v Ontáriu počas virtuálneho pojednávania uviedol, že príkaz nadobudne účinnosť o 19.00 h miestneho času, aby protestujúci mali čas odísť. Polícia mesta Windsor (provincia Ontário) vydala okamžite varovanie, že každý, kto blokuje ulice, môže byť zatknutý a jeho vozidlo môže byť zabavené.

Rozhodnutie sudcu prišlo po 4,5-hodinovom súdnom pojednávaní, na ktorom mesto Windsor a právnici výrobcov autodielov tvrdili, že blokáda spôsobuje mestu a regiónu príliš veľké ekonomické škody. Vodiči kamiónmi blokovali od pondelka most, ktorý spája kanadský Windsor s americkým Detroitom. Ďalšie stovky kamionistov počas uplynulých dvoch týždňov paralyzovali centrum Ottawy. Demonštranti zablokovali aj ďalšie dva hraničné priechody - v Alberte a Manitobe.

Protestujúcimi kanadskými kamionistami sa medzičasom inšpirovali odporcovia protiepidemických opatrení vo viacerých ďalších krajinách. Obdobná demonštrácia sa v piatok konala aj vo francúzskom hlavnom meste Paríž, a to aj napriek zákazu zo strany tamojších úradov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok