Lotyšsko a Estónsko odporučili svojim občanom na Ukrajine, aby odtiaľ čo najskôr odišli

TA3 TASR
11.2.2022 21:21

Lotyšsko sa pripojilo ku krajinám, ktoré odporučili svojim občanom nachádzajúcim sa na Ukrajine, aby odtiaľ čo najskôr odišli. Informoval o tom v piatok spravodajský web Lsm.lv.

Lotyšsko Riga sankcie ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Ministerstvo zahraničných vecí ako dôvod uviedlo "vážne ohrozenie bezpečnosti zo strany Ruska" v blízkosti ukrajinských hraníc a "vierohodnú hrozbu eskalácie situácie". Rezort diplomacie odporučil, aby lotyšskí občania pri ceste z Ukrajiny využili lety alebo pozemné trasy cez územia členských štátov EÚ a NATO. Lotyšských štátnych príslušníkov, ktorí z nejakých dôvodov nemôžu opustiť Ukrajinu, rezort žiada, aby sa zaregistrovali na webe jeho konzulárneho odboru.  

K výzve sa pridalo aj Estónsko

Ministerstvo zahraničných vecí Estónska rozhodlo aktualizovať svoje cestovné odporúčania. Podobne ako ďalšie krajiny, aj vláda v Tallinne varovala svojich občanov zdržiavajúcich sa na Ukrajine, aby opustili krajinu. V piatok večer, krátko pred 22.00 h SEČ, o tom rezort estónskej diplomacie informoval na svojich internetových stránkach.

"Vzhľadom na zvýšené riziko vojenskej akcie zo strany Ruska odporúčame vyhnúť sa cestám na Ukrajinu. Estónskym štátnym príslušníkom, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú na Ukrajine, sa odporúča, aby prehodnotili potrebu zostať v krajine a podľa možnosti sa vrátili do Estónska," uvádza sa v texte.

Vzhľadom na vážnosť situácie lotyšské ministerstvo zahraničných vecí v súčasnosti neodporúča cestovať na Ukrajinu, píše sa v jeho vyhlásení s tým, že toto varovanie sa prostredníctvom SMS dostáva aj ku klientom mobilných operátorov registrovaných v Lotyšsku, ktorí sa momentálne zdržiavajú na Ukrajine.

Veľvyslanectvo Lotyšska pracuje naplno a v núdzovom režime

Veľvyslanectvo Lotyšska na Ukrajine pracuje naplno a v núdzovom režime, píše sa vo vyhlásení. Tento krok Lotyšska prišiel len niekoľko hodín po tom, čo americký prezident Joe Biden a ministerstvo zahraničných vecí USA dali podobné odporúčania americkým občanom na Ukrajine.

Rusko zhromaždilo pri svojich hraniciach s Ukrajinou už viac ako 100-tisíc vojakov. Západné mocnosti otvorene hovoria o tom, že Kremeľ sa chystá na inváziu. Podľa Washingtonu sa už ruský prezident Vladimir Putin "rozhodol" podniknúť vojenský zásah, ktorý by sa mohol odohrať už v najbližších dňoch, možno ešte pred skončením olympijských hier v Pekingu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok