Rakúsko je proti zaradeniu plynovodu Nord Stream 2 do balíka sankcií EÚ voči Rusku

TA3 TASR
11.2.2022 20:59

Rakúsko naďalej nesúhlasí so zaradením plynovodu Nord Stream 2 do balíka sankcií proti Moskve, ktorý Európska únia pripravuje v prípade ruskej invázie na Ukrajinu. Pre agentúru Reuters to v piatok uviedol rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg.

Nord stream 2 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

"Diskutovať o tom verejne v Európe, ako keby to bol ústredný prvok balíka sankcií proti Rusku, mi nedáva zmysel," uviedol Schallenberg.

Reuters pripomína, že rakúsky koncern OMV je jedným z partnerov ruského plynárenského gigantu Gazprom v projekte plynovodu spájajúceho Rusko s Nemeckom po dne Baltského mora. Rakúsky štát vlastní 31,5 percenta akcií OMV. Nord Stream 2 už bol dokončený, avšak zatiaľ nie je funkčný, pretože čaká na schválenie zo strany Nemecka a EÚ.

Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck v piatok povedal, že ukrajinská kríza bude hrať úlohu pri schvaľovacom procese projektu. Podľa Schallenberga však nie je potrebné Nord Stream 2 priamo zahŕňať do balíka európskych sankcií, pretože v prípade ruskej invázie na Ukrajinu by Nemecko podľa neho schválenie projektu aj tak zastavilo.

"Je nemysliteľné, že by nemecké úrady technicky schválili spustenie (plynovodu), ak by došlo k aktu vojenskej agresie," povedal Schallenberg. Rakúsko by však podľa neho radšej "podporilo konsenzus" týkajúci sa balíka sankcií.

Agentúra Reuters pripomenula, že Rakúsko pokrýva z Ruska až 80 percent svojej spotreby zemného plynu. Okrem toho má Viedeň vlastné záujmy aj pokiaľ ide o ruský bankový sektor, keďže Rusko je najväčším trhom rakúskej bankovej skupiny Raiffeisen Bank International.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok