Referendum o dohode s USA nás môže vyjsť draho, podľa odborníkov je na vypovedanie zmluvy prikrátke

TA3
11.2.2022 18:52

Je naozaj referendum všemocné? Odporcovia dohody s USA tvrdia, že áno. Chcú ho nasadiť do boja proti obrannej zmluve. Právnici ale pripomínajú, že vypovedať medzinárodnú zmluvu nejde lusknutím prsta. Medzinárodné právo má totiž svoje pravidlá, ktoré platia, aj keď sa to nehodí.

Cirkus, aký sme ešte v parlamente nemali. Dôvod – obranná dohoda s Američanmi. Píšťalky, sirény ani krik ulice väčšinu poslancov nepresvedčili. Odporcovia okamžite prešli do protiútoku. Dohodu, ktorá už po podpise prezidentky platí, chcú zrušiť.

Právnici ale upozorňujú, že silné reči nestačia. Medzinárodné právo sa opiera o Viedenský dohovor. Zmluvu, ako je tá naša s USA, je možné zrušiť len po vzájomnej dohode. Pre jej jednostrannú výpoveď sú presne stanovené dôvody. Občianski aktivisti aj opozícia preto na Američanov vytiahli najťažší kaliber – chcú ich vyhnať cez referendum, za ktoré už zbierajú podpisy. 

Má to ale háčik. Tá istá ústava hovorí, Slovensko uznáva a dodržiava medzinárodné zmluvy, ktorými je viazané. Pridáva sa aj ústavný právnik. Upozorňuje, že referendum je na rušenie medzinárodných zmlúv prikrátke. 

Referendum o zrušení dohody s USA sa tak môže stať iba drahým prieskumom verejnej mienky, ktorý nikoho k ničomu nezaväzuje. Stále platí, že na Slovensku sme mali len jediné platné referendum – o vstupe do Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok