Lotyši rovnako ako Slováci naďalej čakajú na prvý bod. Proti Fínom ťahali za kratší koniec

TA3 TASR IIHF
11.2.2022 18:07

Fínski hokejisti zvíťazili aj vo svojom druhom vystúpení v "slovenskej" C-skupine olympijského turnaja v Pekingu. V piatok zdolali Lotyšsko 3:1 a v tabuľke si držia vedúcu priečku o skóre pred takisto šesťbodovým Švédskom. Lotyši rovnako ako Slováci stále čakajú na prvý bod na ZOH 2022, vďaka lepšiemu skóre figurujú na tretej priečke.

Lotyši rovnako ako Slováci naďalej čakajú na prvý bod. Proti Fínom ťahali za kratší koniec
TASR/AP

Víťazný gól Fínov na National Indoor Stadium dal v 55. minúte skúsený Leo Komarov, v samom závere spečatil triumf ďalší veterán Marko Anttila. "Suomi" odohrajú v nedeľu o 9.40 SEČ súboj o prvenstvo v skupine, resp. priamy postup do štvrťfinále proti rivalom zo Švédska. Lotyši už nemôžu skončiť v tabuľke lepšie ako na treťom mieste, na záver skupinových bojov sa stretnú so Slovenskom (v nedeľu o 5.10 SEČ).

Lotyši začali proti favoritovi nebojácne a Säteri mal v úvode plné ruky práce. Fínom chvíľu trvalo, kým sa dostali do tempa, v 9. min Pakarinen zblízka otestoval Kalninša, ktorý si pripísal prvý dôležitý zákrok. Lotyšský brankár sa potom vyznamenal aj pri strelách Rajalu. Fínski hráči síce mali v 1. tretine mierne viac z hry, súper ich však umným spôsobom vytláčal do rohov, mimo nebezpečných streleckých pozícií.

V druhej tretine sa dlho odvíjala taktická šachová partia bez výraznejších šancí. Až v polovici stretnutia začali "Suomi" stupňovať svoj tlak. Kalninš však zastavil strelu Aaltonena, ďalšiu dobrú možnosť nevyužil veterán Anttila a v prečíslení 2 na 1 Nättinen netrafil bránku. V 37. min zachránila Lotyšov žŕdka po strele Hartikainena. Fínsky tlak vyvrcholil dve minúty pred koncom tretiny, keď Lehtonen nabil na modrej Kemiläinenovi, ktorý delovkou rozvlnil sieť. Kalniš mal pri jeho strele zakrytý výhľad - 0:1.

Fíni v dobrom tempe odštartovali aj tretie dejstvo, blízko druhého gólu bol Pakarinen, ktorý po prihrávke Pesonena zblízka trafil iba Kalninša. Lotyši si trpezlivo počkali na svoju šancu, ktorá prišla v presilovke. 

V 44. min Krastenbergs naservíroval puk Abolsovi, ktorý strelou z prvej z kruhu na vhadzovanie vyrovnal. Lotyšom to dodalo síl, v ďalšom priebehu si pozorne držali modrú čiaru a nepúšťali súpera do svojho pásma. Fíni však vytrvalo búšili a v 55. min po strele Hietanena úspešne tečoval puk Komarov - 1:2. Lotyši mohli vyrovnať, Indrašis si položil Säteriho, ale bekhendom prestrelil bránku. Favorit si už víťazstvo nenechal vziať, gólovú poistku pridal 77 sekúnd pred koncom Anttila, ktorý stanovil na konečných 3:1.

hlasy po zápase /zdroj: IIHF.com/: Rodrigo Abols, autor gólu Lotyšska: "Pri mojom góle mi poslal výbornú prihrávku Krastenbergs, ja som mal otvorenú pozíciu na strelu, iba som si vybral, do ktorého rohu namierim. Fíni hrali presne to, čo sme od nich očakávali. Nie je podstatné, že majú šikovných hráčov. Podali kompaktný výkon a čakali na naše chyby. My sme chceli hrať trochu ich hru, preto to vyzeralo z oboch strán tak kompaktne a nepadalo veľa gólov. Nanešťastie, rozhodujúci gól dal súper."

Jukka Jalonen, tréner Fínska: "Ak chcete v takýchto zápasoch zvíťaziť, musíte hrať najmä zodpovedne v obrane, čo sa vždy snažíme. Dnes bolo pre nás náročné strieľať góly. Anttila potvrdil, že je skvelý hokejista, dobrý človek a pre nás dôležitý hráč."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok