Francúzsko chce spolu s USA chrániť antarktické oblasti pred zmenou klímy. Rok 2022 bude rozhodujúci, povedal Macron

TA3 TASR
11.2.2022 16:52

Úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v piatok oznámil nové spoločné plány Spojených štátov a Francúzska na ochranu životného prostredia, vrátane rozšírenia ochrany Francúzskych južných a antarktických území.

Macron mimoriadne zvolal pre špionážnu kauzu Pegasus bezpečnostnú radu štátu
TASR/AP

Je to príspevok k summitu s názvom One Ocean, ktorý v Breste usporiadalo francúzske predsedníctvo v Rade EÚ. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters, podľa ktorej však bolo podujatie skôr snahou politických lídrov vylepšiť si svoj environmentálny imidž.

Reuters dal summit do súvisu s blížiacimi sa francúzskymi prezidentskými voľbami. Macron síce stále nepotvrdil či sa bude uchádzať o znovuzvolenie, avšak nalieha na to, aby bolo Francúzsko do roku 2050 "uhlíkovo neutrálne".

Európa musí zohrať kľúčovú úlohu

"Rok 2022 bude rozhodujúcim rokom. Mali by sme tu v Breste prijať jasné a pevné záväzky... Európa musí zohrať kľúčovú úlohu v ochrane životného prostredia,“ povedal v piatok Macron. Jeho slová zazneli deň po tom, ako oznámil masívne investície do jadrovej energetiky. Šéf Elyzejského paláca chce dať postaviť až 14 nových jadrových reaktorov, čím by sa podporil prechod krajiny galského kohúta od využívania fosílnych palív.

Na podujatí venovanom ochrane oceánov a morských ekosystémov v Breste sa v piatok zúčastnili aj vyslanec USA pre klímu John Kerry a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Obaja vyzvali svet, aby namiesto slov začal konať. "Je to oceán, ktorý umožňuje život na Zemi, produkuje viac ako polovicu kyslíka, ktorý dýchame. Oceán a klíma sú neoddeliteľne spojené, sú jedno a to isté," povedal Kerry.

Cieľom trojdňového summitu One Ocean bolo zmobilizovať medzinárodné spoločenstvo a prijať konkrétne opatrenia na zníženie následkov klimatickej zmeny, znečistenia vôd plastmi a nadmerného využívania zdrojov z oceánov. V stredu a vo štvrtok sa v rámci summitu uskutočnilo viac ako 30 sprievodných podujatí. Išlo o workshopy, diskusné fóra a okrúhle stoly za účasti odborníkov z celého sveta.

Pod určitý stupeň ochrany spadá len jedno percento rozlohy morí

V piatok na summit pricestovali politici. Okrem Macrona, Kerryho či von der Leyenovej sa na podujatí osobne zúčastnil aj egyptský prezident Abdal Fatáh Sísí a niekoľko ďalších predstaviteľov európskych a afrických krajín. V súčasnosti spadá pod určitý stupeň ochrany len jedno percento rozlohy voľných morí. 

Ekológovia však upozorňujú, že oceány a moria sú kľúčové pre zdravie planéty, pretože sú domovom mnohých ekosystémov a poskytujú potravu pre milióny ľudí. Oceány tiež hrajú významnú úlohu pri regulácii a zmierňovaní vplyvov klimatickej krízy, pretože absorbujú až 30 percent vyprodukovaného oxidu uhličitého.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok