Mnohí olympijskí lyžiari majú na tvári prilepenú farebnú pásku. Čo ich k tomu vedie?

TA3 ČTK hm
13.2.2022 09:00

Farebné kúsky pásky prilepené na tvári je ťažké prehliadnuť. Švédske bežkyne na lyžiach Maja Dahlqvistová a Jonna Sundlingová, Jessica Digginsová zo Spojených štátov alebo biatlonistka Denisa Herrmannová z Nemecka nastúpili na olympijské závody s páskou nalepenou na tvárach a nose. Čo ich k tomu vedie?

Mnohí olympijskí lyžiari majú na tvári prilepenú farebnú pásku. Čo ich k tomu vedie?
TASR/AP

Napísal o tom The New York Times. Lyžiari používajú pásku, aby im ochránila tváre pred následkami mrazivých teplôt a drsného vetra v priebehu závodov v Pekingu. Tento trend zrejme ako prvý začal americký slalomár Ted Ligety v priebehu zimných olympijských hier v Pchjongčchangu, kedy si počas tréningu zjazdu na nos a tvár nalepil pásku s nápisom U.S.A.

Elastický materiál, po ktorom športovci často siahajú, je kineziologická páska, ktorú vyrába firma KT Tape a je určená na zmiernenie bolesti a podporu svalov. Športovci ju obyčajne aplikujú na kĺby alebo svaly - na tvár sa používa len zriedkavo. A z dobrého dôvodu.

Sama spoločnosť KT Tape upozorňuje, že páska nie je určená na ochranu športovcov pred extrémnymi teplotami. Jej stúpajúca obľuba však naznačuje, že možno funguje. "V priebehu rokov sme videli využitie kineziologickej pásky ako ochrany proti vetru pri zimných športoch. Takže i keď to nie je klinicky schválené využitie, oceňujeme vynaliezavosť ľudí," uviedol vo vyhlásení zaslanom NYT prezident a výkonný riaditeľ KT Tape Greg Venner. Varoval tiež, že lepiacu pásku môže byť ťažké odlepiť.

"KT Tape nepodporuje používanie kineziologickej pásky na tvár, pretože to nie je klinicky otestované - a lepidlo, ktoré pásku drží na mieste, funguje dosť dobre. Preto môže byť náročné ju potom odlepiť z jemnej pokožky na tvári," dodal Venner. "Každopádne však tlieskame kreativite."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok