Trenčín zorganizoval testovanie úrovne protilátok. Dať si zistiť ich hladinu môžu už aj zaočkovaní

TA3 TASR
11.2.2022 14:09

Protilátky proti ochoreniu Covid-19 má takmer 40 percent nezaočkovaných a prekonavších Trenčanov. Vyplýva to z výsledkov testovania úrovne protilátok, ktoré zorganizovalo mesto Trenčín a Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (SAV). Po neočkovaných si budú môcť otestovať protilátky aj očkovaní Trenčania.

Trenčín hrad námestie Komunálne voľby 1140px (SITA/Tomáš Somr)
SITA/Tomáš Somr

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, mesto kúpilo za 70-tisíc eur 3-tisíc testov. V prvej etape testovania vzorky odovzdalo 1108 obyvateľov z 1314 vydaných testov. Vzorky potom testovalo Biomedicínske centrum SAV.  

Podľa vedeckého riaditeľa Virologického ústavu SAV Juraja Kopáčka výsledok testu zaslali všetkým ľuďom e-mailom alebo SMS správou. Podrobnú analýzu výsledkov bude biomedicínske centrum robiť až po ukončení celej štúdie.

“Môžeme ale konštatovať, že celková pozitivita na prítomnosť protilátok voči SARS-CoV-2 je 39,44 %, v rámci štúdie bolo zatiaľ otestovaných 1108 vzoriek. Takže túto prvú etapu hodnotíme veľmi pozitívne z pohľadu spolupráce s mestom Trenčín a aj z pohľadu zodpovedného prístupu Trenčanov k štúdii,” zhodnotil Kopáček.

Ako dodal, k dispozícii je stále asi 2-tisíc testov, po dohode s mestom otvárajú možnosť otestovať sa  na prítomnosť protilátok aj zaočkovaným Trenčanom nad 18 rokov. Registrácia záujemcov potrvá od piatka do naplnenia kapacity 2-tisíc testov, najdlhšie však do 17. februára.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok