Budeme zatiahnutí do konfliktov, s ktorými by sme radšej nič nemali. Palko kritizuje dohodu s USA

TA3
12.2.2022 07:00

Skupina slovenských osobností a politikov požiadala prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby obrannú dohodu s USA nechala posúdiť na Ústavnom súde Slovenskej republiky. Prezidentka dohodu, ktorú schválil parlament, ešte v ten deň podpísala. Ako zapadá táto dohoda do geopolitického kontextu udalostí, ktorých sme svedkami na medzinárodnej scéne? Rozprávali sme sa s exministrom vnútra Vladimírom Palkom.

NATO aj Rusko presúvajú stíhačky. Americké sú už v Pobaltí, do Bieloruska idú tie ruské
TASR/AP

Riziká spojené s NATO

V obrannej dohode s Američanmi je účel použitia našich letísk široko koncipovaný, upozornil exminister vnútra Palko. V zmluve o spolupráci s USA sa hovorí, že sa použijú na akúkoľvek činnosť, ktorá je obvyklá v NATO. Podľa Palka budú z týchto letísk štartovať lietadlá, ktoré "pôjdu do bojových akcií v zahraničí a budú to také akcie, ktoré sa nám nemusia páčiť"

"Potom už bude neskoro vysvetľovať, viete čo, my nechceme, aby sa slovenské letiská takto využívali," povedal. "Budeme zatiahnutí do konfliktov, s ktorými by sme radšej nič nemali," myslí si exminister. Palko pripomenul, že on sám patrí do generácie, ktorá Slovensko priviedla do NATO. "Všetci sme radi, že sme v NATO," vyjadril sa. "Niektoré činnosti nás však vedú do konfliktov, ktoré sú zbytočné," myslí si.

"To, čo sa deje, je len kamienkom vo veľkej mozaike pohybu amerických vojakov smerom na východ. Toto už prebieha 15 alebo 20 rokov," povedal Palko s tým, že výsledkom je aj kríza, ktorú momentálne prežívame. "Štrnásť rokov sme to brali tak, že sme v NATO, plníme si všetky povinnosti, a zrazu nám niekto začal hovoriť, že tu musíme mať americké investície, amerických vojakov a američanmi zrenovované letiská, a tak ďalej. Prečo?" pýta sa Palko.

Prečo nie je Ukrajina v NATO

Výzvu prezidentke, aby obrannú dohodu s USA nechala posúdiť na Ústavnom súde SR, podpísal aj Palko. Exminister priznal, že aj keby Ústavný súd skonštatoval, že dohoda je v poriadku, jeho odmietavý postoj by to nezmenilo. Ďaleko dôležitejší než ústavnoprávny kontext zmluvy je ten politický, nazdáva sa Palko.

Palko sa pýta, prečo Ukrajina nie je v NATO. "Chcela to už v roku 2008 a bolo jej to sľúbené," doplnil. "No preto, lebo to celé NATO nechce. Chce to Amerika, chce to Británia, nechce to Francúzsko a nechce to Nemecko. Lenže tento spor nie je verejný," tvrdí exminister. Francúzi a Nemci to podľa neho verejne nepriznajú, ale Ukrajina nie je v NATO práve pre ich postoj.

Palko zdôraznil, že so všetkými ruskými krokmi a s rétorikou nesúhlasí, ale "keď sa sústredíme na najpodstatnejší problém, otázku týchto dní," ide podľa neho o rozširovanie NATO, s ktorým nesúhlasí polovica krajín tohto zoskupenia. Palko sa pýta, či nám rozširovanie stojí za to, aby tu bola vojna.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok