Macron odmietol ruský test na koronavírus. Nechcel, aby Moskva mala jeho DNA

TA3 TASR
11.2.2022 11:11

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol požiadavku Kremľa, aby si dal urobiť ruský test na koronavírus, keď tento týždeň prišiel na stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom. A preto ho ruský líder držal vo veľkej vzdialenosti od seba, na opačnom konci dlhého stola. Macron totiž nechcel, aby Moskva mala jeho DNA.

Macron odmietol ruský test na koronavírus. Nechcel, aby Moskva mala jeho DNA
TASR/AP

Tlačovej agentúre Reuters to vo štvrtok potvrdili dva zdroje z Macronovej delegácie. Politických pozorovateľov prekvapili zábery na Macrona a Putina, ako v pondelok sedia na opačných koncoch stola dlhého štyri metre a takto diskutujú o ukrajinskej kríze. Niektorí diplomati a ďalší predstavitelia tvrdili, že Putin chce zrejme takto vyslať určitý diplomatický odkaz.

Dva zdroje, ktoré poznajú zdravotný protokol francúzskeho prezidenta, však pre Reuters povedali, že Macron dostal na výber: buď absolvuje PCR test, ktorý urobia ruskí predstavitelia, a bude mať možnosť byť blízko Putina, alebo tento test odmietne a bude sa musieť uspokojiť s prísnejším opatrením - s väčším odstupom.

"Vedeli sme veľmi dobre, že to znamená nepodanie rúk a dlhý stôl. Ale nemohli sme dopustiť, aby sa ich ruky dostali k prezidentovej DNA," povedal pre Reuters jeden zo zdrojov. Francúzi mali totiž obavy o bezpečnosť Macrona v prípade, že by francúzskeho prezidenta testovali ruskí lekári.

"Rusi nám povedali, že Putin sa musí držať v prísnej zdravotnej bubline," uviedol druhý zdroj. Vo štvrtok, tri dni po stretnutí Macrona s Putinom so zachovaním veľkého odstupu, prijal ruský líder kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva. Obaja muži si podali ruky a sedeli blízko seba, delil ich iba malý konferenčný stolík.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok potvrdil informáciu, že francúzsky prezident Emmanuel Macron sa pred rokovaniami s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom odmietol nechať otestovať PCR testom na koronavírus ruskými medikmi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS. 

Ruskí novinári sa preto počas pravidelnej tlačovej konferencie spýtali na túto skutočnosť Peskova. Ten odvetil, že Macron sa skutočne nechcel nechať otestovať v Rusku, avšak odmietol odpovedať na otázku, či Kremeľ oboznamuje zahraničných hostí s výsledkom testov Putina a či by Moskva akceptovala, ak by Macrona otestovali nie ruskí, ale francúzski lekári.

"Nechcel by som v tejto veci poskytovať ďalšie podrobnosti, hlbšie ísť nemôžem," uviedol Peskov. Hovorca Kremľa zároveň uviedol, že pri zahraničných návštevách dodržiavajú delegácie niekedy iné pandemické opatrenia ako Kremeľ. V takom prípade musí Kremeľ podľa Peskova podniknúť dodatočné kroky, aby "ochránil zdravie" ruského prezidenta aj jeho hostí, uvádza agentúra AFP.

Peskov okrem toho spresnil, že stôl, pri ktorom prezidenti minulý týždeň rokovali, má približne šesť metrov a občas sa pri ňom konajú rôzne rokovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok