Diviaky stratili plachosť, ľudia sú vystrašení a žiadajú o pomoc. Opatrenia zatiaľ však nie sú

TA3
10.2.2022 20:31

Diviaky sa už dostávajú aj do miest. Naposledy vystrašili obyvateľov hlavného mesta Bratislavy. Starostka mestskej časti Karlova Ves Dana Čahojová povedala v relácii Téma dňa viac o problémoch, s ktorými sa stretávajú.

Diviaky v Bratislave nakukujú do divadla a pretekajú sa s električkami. Na vine je vraj klimatická zmena
reprofoto Polícia SR - Bratislavský kraj

S diviakmi sa stretávajú aj cez deň na ulici

"Aj počas bieleho dňa sa ľudia v blízkosti svojich domovov stretávajú s diviakmi. Vyvoláva to vážne znepokojenie a obavy o vlastnú bezpečnosť," uviedla starostka mestskej časti s tým, že výskyt diviačej zveri sa zvyšuje a podnety od vystrašených ľudí dostáva už niekoľko rokov. Na začiatku išlo len o záhradkárov, neskôr ale už išlo aj o verejné priestranstvá či parky.

"Nie sú prirodzenými obyvateľmi mesta, sú vystresované, zranené zviera môže spôsobiť nepredvídateľné situácie," dodala Čahojová. Podľa nej sme ale dospeli už do havarijnej situácie a tomu treba predchádzať.

Problémom sú financie i právomoci

"Diviaky stratili plachosť, niektoré sa už možno ani nevracajú do lesa. My ako samospráva ale nemáme právo ovplyvňovať prítomnosť týchto zvierat, je to majetok poľovného revíru," spresnila starostka Karlovej Vsi a zároveň dodala, že samospráva na zníženie počtu diviakov v okolitých lesoch ani nemá dostatok financií.

Mnohí poľovníci sú aj toho názoru, že diviaky takto reagujú na klimatické zmeny. Podmienky sú pre nich vhodnejšie, majú aj viac mláďať. "Aj mimo lesa nachádzajú dostatok potravy," dodala Čahojová, podľa ktorej v lesoch nemajú prirodzeného nepriateľa a tak nedochádza ani k prirodzenej selekcii. "To je ale problém tých, ktorí spravujú poľovné revíry," uviedla.

Problém je podľa nej však komplikovanejší a mali by sa zaviesť opatrenia, ktoré by situáciám, keď sa diviaky dostanú až do mesta, predchádzali. Aj keď absolvovala z pozície starostky stretnutie s odborníkmi a zástupcami ministerstva pôdohospodárstva, konkrétne riešenia zatiaľ neprišli. Podľa starostky je potrebná aj osveta medzi obyvateľmi. K vážnejším incidentom podľa nej zatiaľ našťastie nedošlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok