Somálsko zažilo ďalší samovražedný bombový útok. Sú za ním povstalci skupiny aš-Šabáb

TA3 TASR
10.2.2022 20:25

Najmenej šesť ľudí zahynulo vo štvrtok v somálskom hlavnom meste Mogadišo pri samovražednom bombovom útoku, ku ktorému sa prihlásili džihádisti. Útok sa odohral v reštaurácii neďaleko stanovišťa bezpečnostných zložiek pred areálom prezidentského paláca.

Somálsko Mogadišo útok bomba atentát 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

V čase výbuchu sa v oblasti pohybovalo veľa ľudí, povedal agentúre AFP bezpečnostný predstaviteľ Abdullahi Muktar. Dodal, že okrem šiestich obetí si výbuch vyžiadal aj najmenej 12 zranených. K zodpovednosti za samovražedný bombový útok sa prihlásila militantná skupina aš-Šabáb, pričom uviedla, že bol namierený na autobus prevážajúci volebných delegátov. Vozidlo s nimi skutočne prechádzalo oblasťou, v ktorej k útoku došlo, približuje AFP.

Mogadišo zažilo v posledných týždňoch množstvo útokov. Došlo k nim v čase, keď sa Somálsko dostáva z politickej krízy spôsobenej vlaňajším odkladom volieb a tiež tým, že tamojší prezident si v polovici apríla roku 2021 predĺžil svoje funkčné obdobie o dva roky.

Spory okolo organizácie volieb sprevádza aj pokračujúci konflikt medzi somálskou armádou a povstalcami z islamistickej skupiny aš-Šabáb. Títo extrémisti napojení na džihádistickú sieť al-Káida ovládajú značné časti vidieka a páchajú teroristické útoky v somálskej metropole Mogadišo aj inde v krajine.

Agentúra AFP pripomenula, že voľby v Somálsku sa riadia zložitým nepriamym systémom, v rámci ktorého zákonodarné zbory jednotlivých štátov federácie aj delegáti jednotlivých kmeňov a klanov vyberajú zákonodarcov do celoštátneho parlamentu, ktorí zasa volia prezidenta. Medzinárodné spoločenstvo už dlhšie vyjadruje znepokojenie v súvislosti s volebnou krízou v Somálsku, a to v obave o stabilitu Somálska, ako aj o schopnosť vládnych síl bojovať proti islamistickým militantom z milícií aš-Šabáb.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok