Neďaleko Slovenska vedci naučili papagájov hrať biliard, každý má svoju osobitú techniku

TA3 ČTK hm
11.2.2022 09:00

Papagáje kakadu dokážu pomocou tyčky dohnať loptičku do diery a každý k tomu používa osobitnú techniku. Vedci dospeli k záveru, že tieto vtáky dokážu kombinovať činnosť s dvoma predmetmi, konkrétne s tyčkou a loptičkou. To dokáže okrem ľudí len niekoľko živočíšnych druhov, ako napríklad šimpanzy alebo malpy.

Neďaleko Slovenska vedci naučili papagájov hrať biliard, každý má svoju osobitú techniku
TASR/Pavel Neubauer (ilu)

Informovali o tom vedci z viedenskej Univerzity pre veterinárnu medicínu. Tím okolo biológa Antonia Osuny-Mascaróa postavil pre kakadu Goffinov špecifický stôl na biliard.

Tvorila ho doska s otvormi, ktorá bola potiahnutá zeleným kobercom. Do otvorov mali papagáje pomocou tyčiek posielať biele guličky. Aby ich jednoducho nemohli uchopiť do zobáka alebo pazúrov, bola "hracia plocha" pod mrežou upravená tak, aby papagáje mohli vykonať poriadny šťuch. Za každý úspešný pokus dostali ako odmenu kešu oriešok.

"Každý z nich si vypracoval individuálnu techniku, ako tyčku uchopiť a s neuveriteľnou šikovnosťou sa trafiť to loptičky," chválil Osuna-Mascaró vtáčich zverencov. Jeden z kakadu tyčku držal v zobáku, druhý medzi špičkou zobáku a jazykom, tretí pazúrmi. Vedci o svojich poznatkoch informovali v odbornom časopise Scientific Reports.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok