S inými šéfmi som to mal jednoduchšie, spomína Lajčák. Kukana bolo ťažké ohromiť, všetko mal naštudované

TA3
11.2.2022 07:00

Eduard Kukan bol vnímaný ako učiteľ celých generácií diplomatov, povedal Miroslav Lajčák, bývalý minister zahraničných vecí. Kukan bol podľa neho pre mnohých diplomatov druhým otcom. V TA3 zaspomínal na to, ako úzko s Kukanom spolupracoval a na spoločné zážitky.

S inými šéfmi som to mal jednoduchšie, spomína Lajčák. Kukana bolo ťažké ohromiť, všetko mal naštudované
TASR/Dušan Hein

Všetkých poznal po mene

Lajčák sa s Kukanom prvýkrát bližšie stretol v roku 1993. Slovensko sa vtedy prvýkrát zúčastnilo ako samostatná krajina na valnom zhromaždení OSN a Kukan bol stálym predstaviteľom Slovenska, pričom bol vyslaný ešte za spoločného štátu s Čechmi. Lajčák bol v tom čase mladým začínajúcim diplomatom. 

"Bolo úžasné sledovať toho človeka, jeho noblesu, eleganciu a ľahkosť, s akou vykonával túto zložitú profesiu. Fascinovalo ma, ako nám ako na bežiacom páse dokázal predstavovať všetkých svojich kolegov, ktorých bolo asi 190 a on ich všetkých poznal po mene," spomína Lajčák. "Všetko sa zdalo jednoduché, postupom času som pochopil, že za jednoduchosťou bola jeho nesmierna pracovitosť a profesionalita," povedal.

Intenzívne začal Lajčák s Kukanom spolupracovať po voľbách v roku 1998. Keď bolo rozhodnuté, že sa stane ministrom zahraničných vecí vo vláde Mikuláša Dzurindu, požiadal Lajčáka, aby sa stal riaditeľom jeho kancelárie. "Boli to úžasné tri roky, čo sme spolu prežili, možno najkrajšie tri roky pre slovenskú zahraničnú politiku, čas, keď sme dobiehali stratené," priblížil exminister.

Klub slušných krajín

"Pamätám si, ako mu povedala vtedajšia ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albright, Eduard, mám pre teba dve správy, jednu zlú a jednu dobrú. Tá zlá je, že tvojím menovaním Slovensko vypadlo z klubu žien, ministeriek zahraničných vecí, a tá dobrá je, že ste sa stali členmi klubu slušných krajín," zaspomínal Lajčák.

Lajčák mal podľa svojich slov možnosť spolupracovať s rôznymi ľuďmi vo významných pozíciách, ale Kukan bol "ďaleko najprofesionálnejší". Podľa Lajčáka mal vždy všetko naštudované, "mal podklady aj program, všetko vedel. Čiže pre mňa, ako šéfa jeho kabinetu bolo ťažké ho niečím ohromiť. Musel som si dať extra záležať na tom, aby som mu mohol odpovedať na všetky jeho otázky." Lajčák povedal, že s inými šéfmi, ktorí všetko tak detailne nečítali, to mal jednoduchšie.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok