Testovacie kapacity sú vyťažené. Pomôcť môžu mobilné laboratóriá

TA3 TASR
10.2.2022 12:40

Zlepšiť dostupnosť a zrýchliť proces testovania je hlavným cieľom mobilného LAMP testovania, novinky pred Úradom Prešovského samosprávneho kraja v Prešove, ktoré vo štvrtok spustili v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva. Ide o prvé testovanie takéhoto druhu na východnom Slovensku.

"Ide o jednoduchšie, rýchlejšie a pre mnohých ľudí aj príjemnejšie testovanie ako výter z nosa či hrdla, keďže ide o kloktací test. Výhodou je, že celý proces tohto testovania, od registrácie až po výsledok, prebieha tu na jednom mieste,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Krajská samospráva vybrala Prešov pre umiestnenie špeciálneho mobilného odberového miesta aj z dôvodu, že v krajskom meste nie je aktuálne štátne laboratórium pre vykonávanie PCR testov. Najbližšie laboratórium je až v Poprade a má maximálnu kapacitu 600 vyhodnotených testov denne takmer pre celý kraj. MOM na LAMP testy vie denne otestovať takmer 1000 ľudí. Pozostáva z troch vozidiel, v ktorých môže pracovať šesť- až sedemčlenný tím ľudí.

"Proces takého testovania sa začína tak, že pacient sa zaregistruje na portáli korona.gov.sk, následne príde na toto miesto, kde sa urobí kloktací odber. V prvom aute je registrácia, v ďalšej dodávke sa robí inaktivácia vzorky a v ďalšom prívese sa vykonáva samotný LAMP test. Na základe toho potom pacient dostane SMS správu s negatívnym alebo pozitívnym výsledkom," vysvetlil vedec Pavol Čekan, ktorého firma MultiplexDX testy vyvinula.  

Priblížil, že takéto testovanie už realizovali napríklad na predolympijskej kvalifikácii slovenských hokejistov či Globsec konferencii. Aktuálne prebieha LAMP testovanie prostredníctvom štátnej čakárne. Testuje sa pred Úradom PSK od 8.30 h do 17.00 h, predbežne do 18. februára. Ďalšia prevádzka bude závisieť od záujmu ľudí a priebehu omikronu.

Prostredníctvom LAMP testov sa od štvrtka zvýšili testovacie kapacity okrem Prešova aj v Brezne a Trnave. Podľa ministerstva zdravotníctva je k dispozícii 250-tisíc LAMP testov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok