Šéf ruskej diplomacie kritizuje prístup Západu. Vyhrážky nie sú správnou cestou, tvrdí

TA3 TASR
10.2.2022 11:35

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok vyhlásil, že vyhrážky Západu voči Moskve neprinesú zmiernenie napätia súvisiaceho s Ukrajinou.

"Ideologický prístup, ultimáta, vyhrážky... to je cesta, ktorá nikam nevedie," povedal Lavrov na začiatku rozhovorov s britskou ministerkou zahraničných vecí Liz Trussovou v Moskve. Štvrtkové rozhovory Lavrova s Trussovou v Moskve sú najnovším kolom diplomatických stretnutí zameraných na zmiernenie napätia okolo Ukrajiny.

Západní lídri obviňujú Rusko zo zhromažďovania veľkého počtu vojakov pri hraniciach bývalej sovietskej republiky, čo môže znamenať blížiaci sa útok. Lavrov obvinil diplomatov v európskych hlavných mestách a vo Washingtone z čoraz väčšieho využívania vyhrážok a ultimát voči Rusku a vyhlásil, že tento prístup je nediplomatický.

Lavrov opísal svoje stretnutie s Trussovou – teda prvú návštevu britského ministra zahraničných vecí v Rusku od roku 2017 – za "bezprecedentné". Povedal, že ak chce Británia zlepšiť vzťahy s Moskvou, "my budeme, samozrejme, konať recipročne". Dodal, že dvojstranné vzťahy sú "na najnižšom bode za posledné roky".

Stretnutie v Moskve sa koná pred ďalšou schôdzkou - medzi britským ministrom obrany Benom Wallaceom a jeho ruským náprotivkom Sergejom Šojguom v Moskve v piatok.

Trussová v úvode stretnutia s Lavrovom povedala, že Británia "nemôže ignorovať" zhromažďovanie vojakov na hraniciach Ukrajiny ani "pokusy podkopať ukrajinskú suverenitu". "Je aj iná cesta, diplomatická cesta, ktorá sa vyhne konfliktu a krviprelievaniu," vyhlásila. "Som tu, aby som vyzvala Rusko, nech sa vydá po tejto ceste," doplnila šéfka britskej diplomacie.

Návšteva Trussovej v Moskve je najnovším z celého radu diplomatických krokov Západu počas tohto týždňa, ktorými sa snaží zabrániť ruskej invázii na Ukrajinu. Lídri západných krajín varujú, že Rusko sa pripravuje na vystupňovanie konfliktu, pričom okolo svojho suseda zhromaždilo približne 100-tisíc vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok