Polícia zakázala Parížanom protest, za blokovanie ciest hrozia až dva roky väzenia

TA3 TASR
10.2.2022 11:07

Polícia vo francúzskom hlavnom meste Paríž vo štvrtok zakázala protestnú akciu inšpirovanú protestom kamionistov proti pandemickým opatreniam, ktorý paralyzoval kanadskú metropolu Ottawa.

Parížska polícia uviedla, že je pripravená zabrániť blokovaniu hlavných ciest a zatkne každého, kto príslušný zákaz poruší. Pripomenula, že ľuďom blokujúcim cesty hrozia až dva roky väzenia, pokuta vo výške 4500 eur a trojročný zákaz šoférovania.

Mesto Paríž k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo v stredu z celého Francúzska vyrazili kolóny áut, dodávok a motoriek. Vodiči sa inšpirovali protestom kamionistov s názvom Konvoj slobody (Freedom Convoy), ktorý blokuje centrum Ottawy už takmer dva týždne. 

Tamojší demonštranti požadujú zrušenie protipandemických opatrení vrátane očkovacej povinnosti pre ľudí prekračujúcich kanadsko-americkú hranicu. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal uviedol, že uznáva "únavu" verejnosti z proticovidových opatrení, ale trvá na tom, že Francúzsko patrí medzi európske krajiny s "najmenším počtom obmedzení, ktoré zasahujú do slobody občanov".

Krajne pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová uviedla, že rozumie cieľom demonštrantov. Podľa jej slov ide o ďalšiu formu demonštrácií hnutia tzv. žltých viest proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ktoré otriasli Francúzskom v roku 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok