Pripomína to Squid Game. Česká športovkyňa opísala, ako vyzerá pekinská olympijská bublina

TA3 ČTK hm
10.2.2022 14:00

Česká hokejistka Samantha Kolowratová sa medzi hodinami tréningu a jedlom konzumovaným za plastovými priehradkami potuluje uličkami sterilného bieleho "obchodného domu" pre športovcov. Atmosféru v uzavretej olympijskej bubline prirovnala ku seriálu Squid Games.

Pripomína to Squid Game. Česká športovkyňa popísala, ako vyzerá pekinská olympijská bublina
TASR/Jaroslav Novák

Niektoré chodby lemujú sklené okná od podlahy ku stropu, ktorými presvitá oslnivé svetlo KFC. Ešte o kúsok ďalej je salón, kde si športovci môžu nechať zdarma upraviť vlasy, dať si pleťovú masku a nechať si urobiť manikúru. Tu sú priehradky medzi stolmi lemované zlatou a na bielych stenách sú odtienky v zlatej a modrej farbe. V obchode s darčekovými predmetmi sú pod ostrými žiarivkami regály plné suvenírov.

olympijská dedina_KFC TASR/AP

Nemôže opustiť dedinu

Športovci majú všetko na dosah ruky - ale to je nutnosť. Kolowratová, rovnako ako približne 2900 športovcov, ktorí sa zúčastňujú olympijských hier v Pekingu, nemôže opustiť svoju dedinu. Pokiaľ by sa o to pokúsili, zastaví ich ochranka stojaca pri zatvorených bránach. "Sme v takej zvláštnej bubline, ktorá sa nepodobá skutočnému Pekingu - myslím, že najviac toho zažijem mimo dediny, keď idem na štadión a môžem sa pozerať sa všetkých tých ľudí na motorkách a skútroch, ktorí jazdia okolo," uviedla. "Je trochu smola, že nemôžeme skutočne zažiť miestnu kultúru, obzvlášť v čase, kedy Čína oslavuje lunárny nový rok."

olympijská dedina_suveníry TASR/AP

Aby bolo možné zimné hry usporiadať, a zároveň dodržať prísnu čínsku stratégiu "nulovej nákazy covidom-19," vytvorili organizátori olympijských hier v Pekingu takzvanú uzatvorenú bublinu. Ľudia zvonka do nej nesmú vstúpiť, a tí, ktorí sú vo vnútri, ju nemôžu opustiť. Čínsky personál pracujúci na hrách nosí biele ochranné obleky, pod ktorými prakticky nie je vidieť človek vnútri. Prispievajúci tak k atmosfére, ktorú Kolowratová prirovnala ku kórejskému televíznemu seriálu Squid Games.

olympijská dedina_pracovník TASR/Jaroslav Novák

Oskar Elofsson, švédsky reprezentant v akrobatickom lyžovaní by v ideálnom prípade na olympiáde rád trávil viac času so športovcami z iných krajín. Pre tohto 23-ročného závodníka ide o olympijský debut a z rozprávania športovcov, ktorí vlani závodili na letných hrách v Tokiu, si urobil približnú predstavu o tom, aké budú v Pekingu covidové obmedzenia.

olympijská dedina_posteľ TASR/AP

Rutina stravovania, tréningu a spánku sa od tej doma príliš nelíši - avšak intenzita toho, aby sa okrem súťaženia sústredil i na snahu nenakaziť sa koronavírusom, podľa jeho slov ešte zosilňuje tlak, pod ktorým je. Vo voľnom čase oceňuje hry, ktoré organizátori športovcom nachystali na dobu relaxácie - napríklad biliard, stolný tenis a šípky.

olympijská dedina_jedáleň TASR/AP

S inými nesmú hovoriť

Anri Kawamuraová, japonská akrobatická lyžiarka tiež hľadá spôsoby, ako si vyplniť voľný čas, pretože sa od športovcov očakáva, že sa budú čo najviac zdržiavať vo vnútri a vyhnú sa zbytočným výletom mimo svoju izbu. "Snažím sa naučiť nejaké nové veci. Môj tréner je Fín, tak sa trochu učím fínsky," povedala.

Vo vnútri uzatvoreného kruhu sú tri súťažné zóny. Jedna sa nachádza v centre Pekingu, ďalšia na pekinskom predmestí Jen-čching a tretia v meste Čang-ťia-kchou. Každá zóna má vlastné športovisko a olympijskú dedinu - samostatné komunity, kde trávia čas športovci, keď práve nesúťažia. Pri vstupe do areálu musia športovci naskenovať svoj QR kód. Všetci vo vnútri bubliny tiež musia denne sledovať svoju teplotu v zdravotnej aplikácii. Rovnako ako na hrách v Tokiu, musia športovci v Pekingu denne podstupovať testy na Covid-19, nosiť po celý čas rúška s výnimkou jedla, a zdržať sa komunikácie so športovcami z iných národov.

Športovci opisujú, že na niektorých športoviskách pripravujú jedlo roboty, ktoré chystajú pokrmy, ako sú hamburgery alebo rezance, a zo stropu sa znáša obrovské klepeto servírujúce jedlo na kruhovom podnose.

Podľa Elofssona po olympijskej dedine neustále chodia pracovníci v bielych ochranných oblekoch dezinfikujúci každý povrch, ktorého sa športovec dotkne. Samantha Kolowratová dodala, že sú tieto opatrenia nepochybne nutné, ale navodzujú dystopickú atmosféru. Práve takú, akú zachytáva kórejský seriál Squid Game.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok