V New Yorku vyprší platnosť povinného nosenia rúšok. Dôvodom sú klesajúce počty hospitalizácii

TA3 TASR
10.2.2022 06:42

V americkom štáte New York vo štvrtok vyprší platnosť povinného nosenia rúšok vo vnútorných verejných priestoroch vrátane obchodov či kancelárií. Ich nosenie bude ale naďalej povinné na školách či v zdravotníckych zariadeniach. Oznámila to v stredu tamojšia guvernérka Kathy Hochulová, informujú agentúry AFP a AP.

V New Yorku vyprší platnosť povinného nosenia rúšok. Dôvodom sú klesajúce počty hospitalizácii
TASR/AP

"Vzhľadom na klesajúce počty prípadov (nákazy) a hospitalizácií si môžeme dovoliť toto (pravidlo) zrušiť s účinnosťou od zajtra," uviedla Hochulová. Počet novoinfikovaných podľa jej slov v porovnaní so začiatkom januára poklesol o 93 percent. "To je dôvod, prečo vstupujeme do novej fázy tejto pandémie," povedala novinárom.

V pondelok bolo v newyorských nemocniciach hospitalizovaných približne 5-tisíc ľudí, pričom počas vrcholiacej aktuálnej vlny nákazy ich 11. januára naprieč týmto štátom evidovali takmer 12.700. Hochulová dodala, že bude závisieť od jednotlivých firiem, či budú nosenie rúšok vyžadovať i po tom, ako to už nebude povinné. Táto povinnosť bola v New Yorku zavedená 10. decembra v súvislosti so šírením variantu omikron.

So zrušením nariadenia o nosení rúšok na školách, ktoré platí od augusta, chce guvernérka počkať, až kým sa nezvýši miera zaočkovanosti u detí. Situáciu majú znova prehodnotiť v marci.

Štát New York sa tak pridal k niekoľkým ďalším štátom USA s demokratickým vedením, ktoré tento týždeň v dôsledku zlepšujúcej sa epidemickej situácie ohlásili zrušenie povinných rúšok na verejných miestach. 

V Kalifornii vyprší povinné nosenie rúšok vo vnútri pre zaočkované osoby 15. februára, ako priblížil tamojší guvernér Gavin Newsom. V štáte Oregon má dôjsť k zrušeniu povinných rúšok podľa guvernérky Kate Brownovej najneskôr 31. marca. Guvernér Delaware John Carney avizoval, že nariadenie týkajúce sa povinného prekrývania horných dýchacích ciest vo vnútorných priestoroch sa končí v piatok a na školách 31. marca. V New Jersey nebudú musieť žiaci ani zamestnanci na školách nosiť rúška od 7. marca. Guvernér Massachusetts Charlie Baker v stredu ohlásil, že žiaci nebudú musieť nosiť rúška od 28. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok