Prvé kroky k obrannej dohode boli urobené za vlády Roberta Fica, uviedol Naď

TA3
9.2.2022 21:10

Poslanci dali dohode s USA zelenú. Opozícia hovorí o zrade, koalícia o pytačkách Smeru a Hlasu s extrémistami. Zmluvu nepodporila polovica kollárovcov. Minister obrany potvrdil, že mal pripravenú demisiu, ak by dohoda neprešla. Smer a Hlas spúšťajú petíciu za referendum o jej zrušení.

Prvé kroky k obrannej dohode boli urobené za vlády Róberta Fica, uviedol Naď
TASR - Pavol Zachar

Minister obrany Jaroslav Naď skonštatoval, že si po schválení obrannej dohody s USA konečne vydýchol. „Z v podstate technickej dohody, ktorá je štandardná, ktorú má mnoho krajín, sme sa dostali do situácie, kedy sa z toho stala vysoko politická téma. Nikde inde sa to nestalo iba na Slovensku.“

Správanie opozície

Za dohodu s USA hlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných, proti bolo 60, jeden sa zdržal. Podľa ministra obrany bolo viac poslancov, ktorí podporovali dohodu. Viacerí však mali pozitívny výsledok testu na Covid-19 a hlasovania sa nemohli zúčastniť. „Priebeh rokovania dopomohol k tomu, aby to schválenie bolo jednoduchšie.“ Uviedol, že poslancom sa nepáčilo správanie opozície v parlamente.

Naď vyjadril ľútosť nad polarizáciou spoločnosti kvôli dohode. „To je paradox nad paradoxy. Róbert Fico a Peter Pellegrini začali vyjednávať o tejto zmluve.“ Ďalej dodal, „ Za vlády Roberta Fica boli urobené prvé kroky a rokovalo sa vyše roka. Následne za Petra Pellegriniho sa dojednala tá zmluva možno na 85%.“ Terajšia vláda, podľa jeho slov, prevzala len rozpracovaný text.

Dôležitosť dohody

Uviedol, že i predstavitelia samospráv si uvedomujú dôležitosť tejto dohody. „Mňa trošku mrzí, že naskočili ako keby predstavitelia samospráv na rétoriku, ktorá je vyslovene klamlivá a robia to kvôli tomu, lebo sa blížia voľby.“ Dodal, že predstaviteľom samospráv dali všetky informácie, ktoré im vedeli poskytnúť.

Cvičenie Saber Strike sa podľa ministra odďaľovať nebude. Cvičenie sa realizuje každý rok v rôznych štátoch patriacich do Severoatlantickej aliancie. Vojenské cvičenie má posilniť slovenských vojakov aj v spolupráci so zahraničnými partnermi. „Vojaci prídu, budú tu dva týždne cvičiť s nami. V Leviciach na Lešti a na Sliači a po dvoch týždňoch odídu preč.“

                                                Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok