Počet obetí cyklóny Batsirai stúpol. O život prišlo najmenej 92 ľudí

TA3 TASR
9.2.2022 20:30

Na najmenej 92 stúpol počet obetí cyklóny Batsirai, ktorá počas uplynulého víkendu zasiahla Madagaskar. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na stredajšie vyhlásenie tamojších predstaviteľov a humanitárnych organizácií.

Počet obetí cyklóny Batsirai stúpol. O život prišlo najmenej 92 ľudí
TASR/AP (ilu)

Madagaskarský úrad pre zvládanie katastrof ešte v stredu ráno hlásil len 31 obetí, avšak do večera ich počet zvýšil až na 92. Väčšina z nich prišla o život v ťažko zasiahnutej oblasti v okolí mesta Ikongo na juhovýchode tohto ostrovného štátu.

Podľa odhadov Svetového potravinového programu (WFP) ovplyvnila cyklóna životy zrejme až 600-tisíc ľudí, pričom vysídlených v dôsledku nej bolo 150-tisíc osôb. Cyklóna odrezala od zvyšku sveta mnohé dediny, zdevastovala školy, mosty, zaplavila polia či poľnohospodársku pôdu. Prudké dažde viedli k záplavám a zosuvov pôdy, pričom zaplavené alebo úplne zničené boli tisíce domov. Záchranárske práce skomplikovali aj neprejazdné cesty.

"Takmer 10-tisíc študentov v súčasnosti nemôže chodiť do školy; 1203 tried bolo celkom zničených a poškodených bolo i 53 centier základnej zdravotnej starostlivosti," priblížila nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe. Dodala, že takmer 95-tisíc ľudí utrpelo zranenia.

Na Madagaskar vyslalo 60 záchranárskych pracovníkov i Francúzsko. Pomáhať majú so zavedením systému na filtráciu pitnej vody. Medzi ich ďalšie úlohy patrí monitorovanie rozsahu škôd pomocou dronov v ťažko prístupných oblastiach. 

Paríž tiež financuje dodávku 75 ton humanitárnej pomoci určenú pre zhruba 3000 rodín v núdzi. Na mieste je i nemecká organizácia Spolková agentúra pre technickú pomoc (THW), ktorá pomáha napríklad so zriaďovaním dočasných prístreškov pre ľudí postihnutých touto prírodnou katastrofou.

Približne 77 percent z 28-miliónovej populácie Madagaskaru žije pod hranicou chudoby. Juh tejto krajiny navyše momentálne zažíva obdobie sucha, pre ktoré trpí akútnou podvýživou či dokonca hladomorom už viac ako milión ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok