Horskí záchranári chceli preventívne vyvolať lavínu. Pokus bol neúspešný

TA3 TASR
9.2.2022 19:16

V horách platí veľké lavínové nebezpečenstvo. V Západných Tatrách až 4. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných slovenských pohoriach platí zvýšená lavínová hrozba, tretí stupeň. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. V Lomnickom sedle sa dokonca horskí záchranári pokúšali lavínu preventívne vyvolať, no neúspešne.

Za posledné tri dni pretrvávajúceho sneženia napadlo od 20 do 50 centimetrov nového snehu. Najviac ho pribudlo v Západných Tatrách a Malej Fatre. "Toto výrazné sneženie spojené s vetrom vytváralo snehové dosky a vankúše. Uvoľnenie takýchto útvarov je možné už pri malom dodatočnom zaťažení a ich stabilita sa veľmi ťažko posudzuje. Šírenie napätia môže spôsobiť veľmi dlhý odtrh, a tak hrozia stredné a veľké lavíny," upozornil Krajčí s tým, že poobede sa vplyvom oteplenia a slnka môžu objaviť aj spontánne lavíny, hlavne na slnečných svahoch.

Na horách pokračuje striedanie frontálnych systémov spojené so silným vetrom. Vývoj počasia spôsobil, že sneh je v pohoriach rozmiestnený nerovnomerne. "Náveterné strany štítov, sediel a rebier sú takmer bez snehu alebo vyfúkané na tvrdú ľadovú vrstvu, na záveterných stranách je sneh uložený v tvrdých doskách a vankúšoch," vysvetlil Krajčí. Počas stredy sa očakáva otepľovanie a kladné teploty sa môžu objaviť aj v polohách okolo 2000 metrov nad morom.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok