V Česku ostane z pandemických opatrení zrejme iba respirátor, oznámil Fiala

TA3 TASR
9.2.2022 17:17

Ak sa pandemická situácia v Českej republike bude vyvíjať ako doposiaľ, od marca ostane jediným protipandemickým opatrením povinnosť nosiť vo vnútorných priestoroch respirátor. Oznámil to v stredu premiér Petr Fiala, informuje TASR na základe informácií spravodajského servera Seznam Zprávy.

V Česku ostane z pandemických opatrení zrejme iba respirátor, oznámil Fiala
TASR/AP

Česká vláda v stredu rozhodla o zrušení kontrol covidpasov v reštauráciách, službách a na hromadných kultúrnych a športových podujatiach. Od štvrtka sa rušia všetky limity počtu osôb v predajniach či pri stole v pohostinstvách.

Do 18. februára ešte bude platiť limit tisíc divákov na kultúrnych a športových podujatiach. Po novom budú môcť potom do hľadiska vpustiť tisíc divákov na sedenie plus polovicu zvyšnej kapacity. "Postupne budeme zvyšovať počty účastníkov na kultúrnych a športových akciách s výhľadom, že od 1. marca ostane len veľmi málo obmedzujúcich opatrení – prakticky len nosenie respirátorov," oznámil Fiala, ktorý očakáva ďalšie zlepšenie pandemickej situácie v priebehu marca.

Povinnosť preukazovať sa covidpasom v niektorých prevádzkach už zrušil Najvyšší správny súd. Vláda ešte minulý týždeň rozhodla, že povinné testovanie nezaočkovaných a neprekonavších vo firmách a tiež v školách skončí 18. februára.

V platnosti však ostáva povinnosť karantény v prípade pozitívneho testu na koronavírus – aj antigénového – a kontaktu s nakazenou osobou. Karanténa má v prípade bezpríznakového priebehu trvať päť dní, nasledujúcich päť dní sa odporúča nosiť respirátor. Karanténu v prípade pozitívneho antigénového testu môže skrátiť negatívny PCR test. V karanténe, resp. izolácii bolo v utorok podľa oficiálnych údajov takmer šesť percent obyvateľov ČR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok