Zvýšia sa daňové príjmy štátneho rozpočtu. Nová daň z nadmerného zisku z elektriny zníži hotovostný schodok

TA3 TASR
9.2.2022 15:59

Návrh zákona o dani z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením, ktorú ministri odobrili na stredajšom rokovaní vlády na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka, zníži hotovostný schodok štátneho rozpočtu o 7,4 milióna eur.

Vyplýva to z novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2022, ktorú ministri na návrh ministra financií Igora Matoviča posunuli na prerokovanie parlamentu s návrhom na skrátené legislatívne konanie.

"V nadväznosti na uvedený osobitný predpis (nová daň, pozn. TASR) sa zvýšia daňové príjmy štátneho rozpočtu. Zároveň sa navrhuje zvýšenie výdavkov štátneho rozpočtu alokovaných v kapitole Všeobecná pokladničná správa," napísal rezort financií v materiáli a dodal, že schodok rozpočtu verejnej správy v metodike ESA 2010 teda zostane zachovaný na úrovni schváleného rozpočtu na rok 2022.

Vzhľadom na rozdielne zaznamenanie navrhovaných zmien na hotovostnom princípe sa však úpravami príjmov a výdavkov znižuje hotovostný schodok štátneho rozpočtu o 7,4 milióna eur.

Celkové príjmy v štátnom rozpočte sa teda zvyšujú na viac ako 20 miliárd eur oproti schváleným zhruba 19,97 miliardy eur. Celkové výdavky sa menia z pôvodných takmer 25,25 miliardy eur na 25,5 miliardy a hotovostný schodok sa znižuje z približne 5,474 miliardy eur na 5,466 miliardy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok