V kauze poľovníckej chaty padli obvinenia, týkajú sa štyroch ľudí

TA3 TASR
9.2.2022 14:58

V kauze poľovníckej chaty obvinil vyšetrovateľ zatiaľ štyri osoby. Obvinenia troch z nich sa týkajú prečinu pytliactva a zločinu legalizácie výnosu z trestnej činnosti. Štvrtá čelí obvineniu zo zločinu krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Potvrdila to Andrea Dobiášová z Prezídia Policajného zboru.

Chata v Čifároch
TA3 / David Duducz

"V súvislosti s medializovanou chatou vyšetrovateľ NAKA 9. februára začal trestné stíhanie a súčasne vzniesol obvinenie voči osobe P. G. zo zločinu krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu príprav," uviedla Dobiášová o obvinení štvrtej osoby s tým, že vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie nie je možné poskytnúť bližšie informácie.

Advokát Pavol Gašpar považuje svoje obvinenie v súvislosti s kauzou poľovnícka chata za účelové a nezákonné. Syn bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara tvrdí, že ide o reakciu na jeho mediálne výstupy. Uviedol to na sociálnej sieti.

Kritizuje, že mu uznesenie doručovali operatívci z Národnej kriminálnej agentúry v čase, keď bol s rodinou. Podľa neho išlo o operatívcov, ktorých majú preverovať pre podozrenie zo zneužitia právomoci v prípade, kde vystupuje ako poškodený.

"Účelovosť tohto konania podčiarkuje aj fakt, že je postavené na jedinom nezákonnom dôkaze a vyšetrovateľ skutok zámerne nadkvalifikoval," uviedol. Je presvedčený, že zákonným spôsobom preukáže svoju nevinu.

Na obvinenia ďalších troch osôb upozornil ešte skôr portál tvnoviny.sk. "Vyšetrovateľ Policajného zboru s doručením uznesenia o vznesení obvinenia upozornil Krajskú prokuratúru v Nitre na vyrovnanie sa s otázkou prípadnej zaujatosti," priblížila Dobiášová s tým, že trestné stíhanie sa začalo 7. februára. Obvinenia sa týkajú osôb M. M., Ing. A. J. a Ing. T. S.

Podľa informácií portálu tvnoviny.sk sú medzi obvinenými syn exministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka, Andrej Jahnátek a zápasník Matúš Mečár, ktorý má blízko ku kontroverznému podnikateľovi Norbertovi Bödörovi. Tretím obvineným má byť hospodár.

Kauza poľovníckej chaty je známa z videí, ktoré boli medializované vlani v októbri. Zobrazujú, ako sa stretávali šéf Smeru-SD Robert Fico, obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora Gašpara Marek Para, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a syn Tibora Gašpara. Nitrianska krajská prokuratúra na jeseň trestné stíhanie pre pytliactvo zrušila. Vznik odposluchov mala podľa prokuratúry umožniť nesprávna právna kvalifikácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok