Športovkyne gratulujú Vlhovej. Bolo to famózne, nemám slov, uviedla Barteková

TA3 TASR
9.2.2022 14:48

Vynikajúce predstavenie slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej v slalome si v stredu nenechala ujsť ani Danka Barteková. Sama dobre vie, aké je to získať medailu na olympijských hrách, a preto sa ešte viac tešila zo zlata svojej krajanky.

Športovkyne gratulujú Vlhovej. Bolo to famózne, nemám slov, uviedla Barteková
TASR/Martin Baumann

Úspešná reprezentantka v športovej streľbe prišla s ďalšími členmi slovenskej výpravy povzbudiť Vlhovú priamo na svah "Ľadová rieka" v horskom stredisku Jen-čching. Malý hlúčik tak aspoň trochu suploval držiteľke malého glóbusu pokrikovanie fanúšikov, na aké bola zvyknutá zo Svetového pohára v uplynulých sezónach. Pandémia koronavírusu totiž zhatila účasť divákov na ZOH v Pekingu.

Petra potvrdila úlohu favoritky

"Bolo to fantastické, famózne, nemám slov. Absolútna špica," komentovala Baretková výkon čerstvej olympijskej šampiónky. Tej nevyšlo prvé kolo podľa predstáv, no v druhom zmazala manko 72 stotín a posunula sa z ôsmeho miesta na najvyšší piedestál: "Peťa išla neskutočne druhé kolo, a keď sme potom pozerali tie ďalšie, tak nami lomcovali neuveriteľné emócie. To, že to skončilo tak, že máme olympijskú víťazku, je úplne zaslúžené. Veľmi sa teším. Petra potvrdila úlohu favoritky, čo je oveľa ťažšie, ako útočiť niekde zozadu. Takže obrovský rešpekt."

Bronzová medailistka z OH 2012 v skeete sa pod olympijské kruhy do Pekingu vrátila po štrnástich rokoch. Tridsaťsedemročná športovkyňa debutovala v čínskej metropole v roku 2008, tentoraz je na ZOH na pozvanie prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha.

"Keď v MOV zachytíme, že sa udeje niečo veľké, tak si vždy navzájom gratulujeme. Doteraz som gratulovala všetkým ostatným ja, takže sa veľmi teším, že som už dostala zopár správ od rôznych šéfov olympijských výborov. Písali mi, že to bolo famózne víťazstvo. Bol tu so mnou aj prezident európskych olympijských výborov Spyros Capralos a chcel sa s Peťou stretnúť a odfotiť, ale musel utekať, no prvá gratulácia bola od neho," dodala Barteková.

Čerňanskou lomcovali emócie

Zlaté vystúpenie sledovala naživo aj bobistka Viktória Čerňanská. "Peťa je môj veľký vzor a veľmi ju i jej tím obdivujem za to všetko, čo dokázali a ako sa prepracovala na najlepšiu lyžiarku na svete. Počas pretekov som mala neskutočné emócie a verila som, že dokáže získať medailu a aj zlato. Vykričala som si pri tom celé hlasivky, pri pretekárkach, čo išli za ňou, to boli ešte veľké nervy," povedala Čerňanská, ktorá mala počas celých pretekov so sebou slovenskú vlajku.

Kuzminová sa teší zo zlatej nástupkyne

Z Vlhovej úspechu sa teší aj Kuzminová, ktorá získala pod piatimi kruhmi celkovo šesť cenných kovov. Zlato si odniesla zo šprintu z Vancouveru 2010 i zo Soči 2014, v Pjongčangu 2018 vystúpila na najvyšší stupienok v pretekoch s hromadným štartom. "Mne sa podarilo stať sa historicky prvou slovenskou olympijskou víťazkou a som nesmierne rada, že sa Peťke podarilo teraz na mňa nadviazať. Všetci sme jej verili. Odchádzala do Pekingu s veľkými očakávaniami a dokázala ich naplniť. Viem, koľko to muselo stáť úsilia a námahy," potešila sa z Vlhovej úspechu Kuzminová.

Dlhoročná opora slovenskej biatlonovej reprezentácie vyzdvihla u slovenskej lyžiarky predovšetkým schopnosť rýchlo hodiť za hlavu neúspech z úvodnej disciplíny, keď jej nevyšiel obrovský slalom. "Sama som bola v podobnej situácii v Pjongčangu. Prvé preteky mi nevyšli, v šprinte som obsadila 13. priečku. Treba sa však v takejto situácii skoncentrovať a sústrediť sa na ďalšie štarty," pripomenula Kuzminová, ktorá sa v nasledujúcich stíhacích pretekoch dokázala posunúť na striebornú pozíciu. V Kórejskej republike potom získala ešte striebro vo vytrvalostných pretekoch a najcennejšieho kovu sa dočkala až v záverečnej disciplíne podujatia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok