Nie je čas niečo hodnotiť, treba si to len užívať, povedal tréner Vlhovej. Jej brat bol nadšený

TA3 TASR
9.2.2022 11:53

Mauro Pini to opäť dokázal a ako tréner si pripísal ďalšiu olympijskú medailu. Slovenskú hviezdu Petru Vlhovú priviedol v stredu k vytúženému zlatu v slalome. Nadšený bol aj Vlhovej brat. Prvý telefonát Borisa Vlhu po triumfe jeho sestry v slalome na ZOH v Pekingu patril priateľke, dcére a rodičom. Emócie sa ho držali ešte aj viac ako hodinu po pretekoch, opisoval ich len ťažko.

"Bolo to veľmi emotívne, pocity sú neskutočné a ťažko sa k tomu vyjadruje. Hlavou mi prebleskla celá Petrina kariéra. Prvý telefonát patril dcére a priateľke, potom rodičom," povedal Vlha. Vlhovej brat tiež nebol po prvom kole spokojný, ale vedel, že šanca na medailu žije. "Prvý moment som bol sklamaný. Ale vedel som, že nie je nemožné vyhrať. Dali sme Petre podporu a celú energiu. Ja som vedel, že ona po zlej jazde dokáže zabrať a veril som. Aj keď som vedel, že to bude ťažké."

Mauro odviedol výbornú prácu, povedal Vlha

Po druhej jazde sa všetci upierali na svetelnú tabuľu, postupne sa na nej všetky Vlhovej konkurentky prepadali. A to aj zásluhou trénera Maura Piniho, ktorý postavil trať. "Čakal som potom už len na Dürrovú. Prvá polovica trate bola ľahšie a keď som videl, ako postupne stráca, vedel som, že to vyjde. Výbornú robotu však odviedol Mauro, neskutočne takticky to postavil. Spolu s Maťom Gemzom a Matteom Baldissaruttim si zaslúžia veľkú pochvalu," povedal Vlha.

Uviedol, že pred ďalšími pretekmi v super-G bude čas aj na malú oslavu slalomového zlata, ale potom príde opäť tvrdý tréning: "Chceme medailu aj z kombinácie, v super-G sa uvidí. Videli ste, čo urobilo s Hectorovou, že vyhrala obrák. Mala nešťastie na špicar, ale ťažila z eufórie. Ale uvidíme." 

Švajčiarsky kouč po dramatickom druhom kole žiaril šťastím. "Teraz ani nie je čas niečo hodnotiť, treba si to len užívať," povedal po splnenom olympijskom cieli.

Pini prišiel do tímu Vlha pred touto sezónou, zmenil jeho nastavenie a slovenskej lyžiarke priniesol najmä pohodu, čo opakovane vyzdvihovala. "Ani neviem. Asi je to viera v úspech a vytvorenie správnej energie a správneho vedenia," odpovedal na otázku, aký má recept na úspech. 

Pre švajčiarskeho trénera je to ďalší olympijský kov do zbierky. V roku 2014 pomohol Slovinke Tine Mazeovej k zlatu v zjazde a obrovskom slalome, štyri roky predtým vo Vancouveri bol ako člen švajčiarskeho tímu pri triumfoch Didiera Defaga a Carla Janku a bronze Silvana Zurbriggena.

Pini pochvaľoval výkon svojej zverenky

Vlhovej nevyšlo prvé kolo podľa predstáv, keď obsadila až 8. miesto s mankom 72 stotín sekundy za vedúcou Nemkou Lenou Dürrovou. V druhom však predviedla výbornú jazdu a keď jej najväčšie súperky zaváhali, dočkala sa zlata. "Medzi jazdami som hovoril Petre, aby bola skutočne odvážna, dala do toho srdce a že nemá čo stratiť. Aby nič neľutovala, keď dnes príde na izbu. A ona bola neskutočná, mala na to minútu a zvládala to excelentne," pochvaľoval si výkon svojej zverenky.

Po tom, čo posledná Vlhovej súperka Dürrová prišla do cieľa so stratou 19 stotín, zavládla v slovenskom tíme obrovská radosť. "Ani nemôžem povedať, ako mi bije srdce. Som veľmi, veľmi, veľmi šťastný a som si istý, že nám to vydrží dnes večer, zajtra i celý ďalší rok," tešil sa tréner, ktorý postavil trať druhého kola.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok