Dohoda s USA prešla parlamentom, poslanci ju schválili napriek kritike

TA3 TASR
9.2.2022 11:40

Poslanci schválili dohodu o obrannej spolupráci s USA, nezaobišlo sa to však bez emócií. Rozprava v parlamente sa začala v utorok, sprevádzali ju výkriky opozičných poslancov i viaceré potýčky. Protest odporcov obrannej zmluvy sa konal aj pred národnou radou.

Za dohodu hlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných, proti bolo 60, jeden sa zdržal. Obrannú zmluvu podporili SaS a OĽANO, proti boli poslanci OĽANO Romana Tabák a Milan Kuriak. Za dohodu hlasovali aj nezaradení poslanci zo strany Za ľudí a tiež nezaradení poslanci Tomáš Valášek s Miroslavom Kollárom.

Hnutie Sme rodina nehlasovalo jednotne, proti boli Martin Borguľa, Adriana Pčolinská, Peter Pčolinský, Petra Hajšelová, Igor Kašper a Miloš Svrček. Predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár sa zdržal. Proti dohode hlasovali jednotne poslanci Smeru-SD, ĽSNS a nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho aj Tomáša Tarabu či Milana Mazureka.

Rokovanie sprevádzali výkriky a piskot

Národná rada rokovala o dohode na mimoriadnej schôdzi v utorok. Minister obrany Jaroslav Naď zdôraznil význam dohody aj pre obranu krajiny. O slovo požiadal aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, no poslanci mu to neumožnili. Jeho prejav neskôr prečítal podpredseda parlamentu Juraj Blanár. Žilinka označil zmluvu za nevýhodnú. Kritizoval ju aj líder Smeru-SD Robert Fico, ktorý hovoril okrem iného o odovzdaní časti suverenity SR.

Do diskusie sa písomne prihlásilo vyše 30 rečníkov, no vystúpenia v pléne narúšal piskot i výkriky opozičných poslancov z ĽSNS. Tí zároveň blokovali rečnícky pult. Pre ich obštrukciu nakoniec parlament diskusiu ukončil nočným hlasovaním. Počas utorka i stredy sa pred parlamentom konali aj protesty proti dohode.

Na rade je prezidentka

Dohodu odsúhlasila aj vláda, minulý týždeň ju zástupcovia SR a USA podpísali v americkom Washingtone. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou.

Dohoda by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov.

Prezidentka Zuzana Čaputová dohodu podporuje. V snahe zmierniť obavy časti verejnosti doložila k splnomocneniu na podpis interpretačné vyhlásenie. Obsahuje výklad častí zmluvy vyvolávajúcich najviac otáznikov. Vlastnú interpretačnú doložku priložila aj americká strana, podľa prezidentky je obsahovo v súlade so slovenskou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok