Breivik bude premiestnený. Prevezú ho do väzenia neďaleko ostrova Utöya, kde vraždil

TA3 TASR
9.2.2022 05:17

Nórskeho masového vraha Andersa Behringa Breivika prevezú čoskoro do iného nápravného zariadenia. Ide o súčasť dávnejšie dohodnutého plánu, že mu bude vo väzbe poskytnuté nové prostredie.

Breivik počas pojednávania o prepustení vyjadroval pravicové názory a použil nacistický pozdrav
TASR/AP

Informovala o tom v utorok agentúra AFP. Podľa úradu pre výkon trestu bude Breivik premiestnený z väzenského ústavu v Skiene, kde si trest odpykáva od roku 2013, do zariadenia v meste Ringerike. Tam bude pokračovať vo výkone trestu za rovnakých podmienok.

Zariadenie Ringerike leží na brehu jazera Tyrifjorden, v ktorom sa nachádza niekoľko ostrovov, vrátane ostrova Utöya, kde sa v lete roku 2011 odohral jeden z Breivikových útokov. Väznicu od ostrova delí asi desať kilometrov, poznamenala AFP.

Breivik spáchal pred desiatimi rokmi najzávažnejšie teroristické útoky v histórii Nórska - zahynulo pri nich 77 ľudí a ďalších takmer 100 ich bolo zranených. Najprv nastražil bombu vo vládnej štvrti v hlavnom meste Oslo - explózia pripravila o život osem ľudí.

Zhruba o dve hodiny neskôr spustil streľbu na účastníkov  letného tábora organizovaného mládežníckou organizáciou vládnucej Strany práce na ostrove Utöya, kde Breivik prezlečený za policajta zastrelil 69 osôb.

V roku 2012 Breivika odsúdili na 21 rokov väzenia; to je v Nórsku maximálny možný trest, ktorý však môže byť neobmedzene predlžovaný v prípade, že by odsúdený stále predstavoval hrozbu pre spoločnosť. O podmienečné prepustenie mohol Breivik požiadať po prvý raz až po desiatich rokoch.

Súd v Osle, ktorý ešte pred rokmi rozhodol o Breivikovej vine, už v čase udelenia trestu uviedol, že muž bude s veľkou pravdepodobnosťou schopný vraždiť aj po odpykaní stanoveného trestu.

Breivik, ktorý sa dlho sťažoval na podmienky vo väznici v  Skiene, požiadal o podmienečné prepustenie. Súd však minulý týždeň tpto jeho žiadosť zamietol. Vo svojom rozhodnutí okresný súd v kraji Telemark uviedol, že "existuje jasné riziko, že (Breivik) sa vráti k správaniu, ktoré viedlo k teroristickým útokom z 22. júla (2011)". Od roku 2017 začal Breivik oficiálne používať nové meno Fjotolf Hansen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok