Putin nariadil Gazpromu bezplatne dodávať plyn pre všetky večné ohne v Rusku

TA3 TASR
8.2.2022 21:03

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil plynárenskej spoločnosti Gazprom, aby do 1. mája zabezpečila bezplatnú dodávku zemného plynu pre všetky "večné ohne" a "ohne pamäti" na území Ruskej federácie. V utorok o tom informoval web Novaja gazeta.

gazprom 1140 (SITA AP)
SITA/AP

K zmene došlo po medializácii situácie v obci Primorka v Rostovskej oblasti, kde z dôvodu vysokých prevádzkových nákladov nainštalovali pri pamätníku účastníkom Veľkej vlasteneckej vojny LED obrazovku s vyobrazením večného ohňa. Bezplatnú dodávku zemného plynu doteraz Gazprom zabezpečoval len pre večné ohne pri pamätníkoch v mestách s titulom Mesto-hrdina alebo Mesto bojovej slávy.      

Tajomník ústrednej rady vládnucej strany Jednotné Rusko Andrej Turčak nedávno upozornil, že v predchádzajúcich rokoch mnohé večné ohne opakovane zhasli z dôvodu neuhradenia platieb za plyn alebo ich meškania. Turčak vtedy informoval, že Gazprom dodáva plyn na prevádzku asi 80 percent večných ohňov, zvyšných 20 percent poskytujú nezávislí dodávatelia. Gazprom deklaroval svojej pripravenosť na bezplatnú dodávku plynu pre večné ohne už v máji minulého roka.

Titul Mesto-hrdina je oficiálny čestný titul udeľovaný v ére Sovietskeho zväzu mestám, ktoré sa vyznamenali vo Veľkej vlasteneckej vojne v boji proti Nemecku. Prvými mestami, ktoré ho dostali, boli Leningrad (v súčasnosti Petrohrad), Stalingrad (teraz Volgograd), Sevastopol a Odesa. Od roku 1945 dostalo tento titul 12 miest a jedna pevnosť nachádzajúcich sa na území súčasného Ruska, Bieloruska a Ukrajiny. Nositeľom titulu Mesto vojenskej slávy je v súčasnosti 45 ruských miest.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok