Na cestách si treba dať pozor na sneh, vietor i poľadovicu. Meteorológovia vydali výstrahu

TA3 TASR
8.2.2022 17:28

Situáciu na cestách komplikuje sneženie, vietor i poľadovica. O konkrétnych prípadoch informuje Slovenská správa ciest a tiež zdroje dopravných informácií.

poľadovica sneh kalamita cestári vystrahy zima 1140px (SITA/Marko Erd)
SITA/Marko Erd

Cestári na portáli zjazdnost.sk uviedli, že snehové jazyky a záveje sa tvoria na ceste I/18 v úseku Hybe - Važec, II/584 medzi Liptovským Mikulášom a Liptovskými Matiašovcami i na sedle Besník na I/66 a tiež na otvorených úsekoch ciest v okolí Lipian. Rovnaký problém a silný vietor hlási Zelená vlna RTVS z úseku medzi Popradom a Vysokými Tatrami. 

Stellacentrum upozorňuje na poľadovicu na horských priechodoch Čertovica a Štiavnické Bane. Na Čertovici takisto husto sneží, rovnako sneženie komplikuje premávku na Dechtároch, diaľnici D1 pri Liptovskom Mikuláši. "Silný vietor nahlásili šoféri z lokalít  Kremnica, Šurany, Gbelce a Nové Zámky," dodáva Stellacentrum.

Na poľadovicu upozorňujú i meteorológovia

Na väčšine územia SR s výnimkou juhozápadu hrozí na cestách tvorba poľadovice. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá platí od 20.00 h do stredy (9. 2.) do 10.00 h. Šoféri z niektorých horských priechodov ako napríklad Čertovica hlásia už teraz zľadovatenú cestu. 

Do stredajšieho rána v prípade severného a stredného Slovenska naďalej platí upozornenie na silný nárazový vietor na horách, pričom pre oblasť Nízkych a Vysokých Tatier vydali meteorológovia zvýšenú výstrahu 2. stupňa. Na hrebeňoch môže vietor dosiahnuť krátkodobo silu orkánu, 135 - 160 km/h. V oblastiach severného a stredného Slovenska je potrebné tiež do stredajšieho predpoludnia rátať s možnou tvorbou snehových jazykov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok