Rozprava o obrannej dohode s USA pokračuje. Situácia sa po prečítaní Žilinkovho príspevku upokojila

TA3 TASR
8.2.2022 16:24

V pléne Národnej rady Slovenskej republiky pokračuje diskusia k návrhu dohody o obrannej spolupráci s USA. Poslanci Peter Krupa a Andrej Medvecký aj naďalej držia slovenskú vlajku pred rečníckym pultom, no priebeh rokovania už opozícia nenarúša piskotom a hlučným prejavom. V debate vystupuje šéf Smeru-SD Robert Fico. Do rozpravy sa písomne prihlásilo približne 30 rečníkov.

Predseda parlamentu Boris Kollár pôvodne chcel ukončiť diskusiu, pokiaľ sa situácia v rokovacej sále neupokojí. Poslanci napokon umožnili podpredsedovi NR SR Jurajovi Blanárovi predniesť prejav generálneho prokurátora Maroša Žilinku a následne začal s vystúpením Fico.

Žilinka v prejave pripomenul, že SR má skúsenosti s pobytom cudzích vojsk na našom území. Argumentuje okupáciou Československa v roku 1968, keď mali vojská Varšavskej zmluvy dočasný pobyt na našom území na základe zmluvy medzi vládou Československej socialistickej republiky a vládou Zväzu sovietskych socialistických republík. Túto zmluvu označil za "nepochybne výhodnejšiu" pre SR, než je dohoda o obrannej spolupráci s USA. Vidí v tom paradox a podčiarkol, že žiadna okupačná zmluva nemôže byť pre štát výhodnejšia ako zmluva, ktorá už názvom hovorí, že ide o obrannú zmluvu.

Šéf prokurátorov tiež kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú za to, že k zmluve prikladá interpretačné vyhlásenie. "Z právneho hľadiska je takéto interpretačné vyhlásenie vo vzťahu k Spojeným štátom americkým irelevantné," skonštatoval v prejave. Pripomenul tiež, že SR na základe takejto právnej úpravy počas celej doby platnosti tejto dohody stratí úplnú kontrolu nad časťou svojho územia.

Fico vyhlásil, že Smer-SD sa nestotožňuje s našou bezpečnostnou stratégiou, v ktorej sa pomenúva Ruská federácia ako hrozba. Upozornil, že ide o bilaterálnu dohodu s USA. "Nič nám neprikazuje k takejto bilaterálnej dohode pristúpiť," povedal. Táto dohoda podľa neho nevyplýva z našich záväzkov členstva v NATO ani v iných bezpečnostných štruktúrach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok