Protest učiteľov: Vláda ponúka zvýšenie platov o 7,5 percenta

SITA, TASR, TA3
3.12.2012 17:34

Podporu učiteľom vyjadrilo v Banskej Bystrici asi 200 a v Trenčíne až vyše 1000 študentov. Niektoré školy sa napriek postoju odborov rozhodli pokračovať v štrajku.

17:20 Vláda ponúka učiteľom zvýšenie hrubých platov o 7,5 percenta

Školskí odborári dnes dostali od vlády novú ponuku, ktorá by v konečnom dôsledku znamenala na budúci rok zvýšenie platov zamestnancov školstva v hrubom o 7,5 percenta. Okrem toho kabinet ponúka učiteľom definitívu po odpracovaní 25 rokov v školstve a dovŕšení 55 rokov veku.

Vláda naďalej trvá na navýšení platov o päť percent do tarifných platov pedagogických zamestnancov regionálneho školstva a päť percent pre nepedagogických zamestnancov účelovo určených, povedal po rokovaní odborársky šéf Pavel Ondek. Ďalšie peniaze by sa k nim mali dostať vďaka nariadeniu vlády, ktoré zabezpečí, aby z časti normatívu určeného na mzdové prostriedky išlo na platy pedagogických zamestnancov celých 100 percent a nie 90 percent ako doteraz. V hrubom by si tak podľa Ondeka prilepšili o viac 7,5 percenta.

Kabinet okrem toho ponúkol učiteľom, ktorí majú 25 rokov praxe a dovŕšili 55 rokov, definitívu. "Aby sa vytvorili všetky podmienky pre to, aby sa títo ľudia, ktorí majú dobrú kvalifikáciu, dobré schopnosti s sú pre vzdelávací proces nenahraditeľní, aby mohli až do dôchodku pracovať v školstve," povedal minister.

Školskí odborári musia o vládnej ponuke rozhodnúť na mimoriadnej rade, ktorú plánujú zvolať na stredu.


ondek.jpg

17:00 ZMOS: Odmieta Ondekovo tvrdenie, že samosprávy nevyplatili 28 mil. eur

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odmieta podľa vyjadrenia predsedu Jozefa Dvonča vyjadrenia školských odborov, podľa ktorých môžu byť jedným zo zdrojov na vyplatenie zvýšených požiadaviek zamestnancov školstva prostriedky na mzdy a odmeny, ktoré mestá a obce údajne presúvajú do prevádzkových výdavkov škôl. Tie by mali dosahovať výšku približne 28 mil. eur. Ako Dvonč uviedol vo vyhlásení, závery správy ministerstva školstva o hospodárení škôl a školských zariadení za rok 2011 potvrdzujú, že celkové čerpanie bežných výdavkov za všetkých zriaďovateľov v regionálnom školstve na osobné náklady bolo o 1,1 percenta nižšie, ako predstavoval normatív na mzdy. "Zo súhrnnej správy o hospodárení za zriaďovateľov, ktorými sú mestá a obce, však zároveň jednoznačne vyplýva, že na osobné výdavky vynaložili v roku 2011 o 116.822 eur viac, ako im určoval normatív," tvrdí Dvonč. Z uvedeného je podľa predsedu ZMOS-u zrejmé aj to, že ak sa normatívne zdroje presúvali na prevádzku škôl, mohlo ísť len o výnimočné prípady, kedy neboli zriaďovateľmi škôl mestá a obce.

Jedným zo záverov spoločného rokovania s vládou SR v piatok 30. novembra bol aj záväzok ZMOS preveriť vo vybraných mestách a obciach spôsob použitia peňazí na mzdy na základných školách a porovnať ich s normatívmi na výkon štátnej správy. "Ani na uvedenej vzorke miest a obcí sa nepotvrdilo, že zriaďovatelia neposkytli mzdové výdavky na vyplatenie miezd zamestnancov," dodáva Dvonč. Ďalej šéf ZMOS-u uvádza, že z údajov 24 miest a obcí za rok 2011 vyplýva, že obce a mestá na prenesený výkon štátnej správy v oblasti mzdových výdavkov vyplatili viac prostriedkov, ako mali určené.


16:30 Zástupcovia Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy sa aj stretli so zástupcami vlády. Bližšie informácie má redaktorka TA3 Anna Tkáčová.

15:15 Pred Úradom vlády sa uskutoční ďalšie protestné zhromaždenie

V stredu 5. decembra sa o 14.00 h uskutoční pred Úradom vlády ďalšie protestné stretnutie učiteľov.

Pokračuje takisto štafetová forma štrajku. Taká je dohoda zástupcov bratislavských škôl pokračujúcich v štrajku, ktorí sa dnes zišli v Spojenej škole na Novohradskej ulici.

Zástupcovia 15 škôl takisto prijali spoločné vyhlásenie, v ktorom okrem iného vyzvali ďalšie školy na celom Slovensku, aby v stredu zorganizovali podobné protestné zhromaždenia. "Uvedomujeme si, že sami nič nemôžeme, ak sa dokážeme spojiť, nedáme sa zastrašiť, ani kúpiť, môžeme dosiahnuť splnenie požiadaviek, kvôli ktorým sme 26. novembra vstúpili do spoločného neobmedzeného štrajku," uvádzajú školy v spoločnom vyhlásení.

Podľa nich práve organizovaním štrajku a protestu môžu zamestnanci školstva vyvinúť väčší tlak na odbory a vládu. Vyhlásenie prečítali na záver happeningového koncertu, ktorý sa uskutočnil na dvore Spojenej školy na Novohradskej ulici. Okrem iných na ňom vystúpili aj Puding pani Elvisovej a Para.

14:40 Študenti v Trenčíne neprotestovali celý deň, po niekoľkohodinovom štrajku sa vrátili riadne na vyučovanie.

14:35 Odborári opäť rokujú s Ficom

Školskí odborári dnes opäť zasadli za rokovací stôl s premiérom Robertom Ficom na Úrade vlády. O 14. hodine sa začalo ďalšie kolo rokovaní o požiadavkách odborov na desaťpercentné zvýšenie platov a zlepšenie financovania školstva.

Śéf školských odborárov Pavel Ondek pri príchode na stretnutie svoje očakávania nekomentoval. "Vyjadrím sa potom," povedal. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho dnešné rokovanie potrvá. "Vôbec nemám tušenia," poznamenal šéf odborárov.

Odborári sa naposledy so zástupcami vlády stretli minulý týždeň vo štvrtok. Na rokovaní padli nové návrhy a kabinet si vyžiadal čas do pondelka, aby ich vyčíslil a zhodnotil. Peniaze sa hľadajú v samotnom rezorte školstva a majú pomôcť aj samosprávy.

Školskí odborári, ktorí spustili štrajk za desaťpercentné zvýšenie tarifných platov a zlepšenie financovania školstva, po štvrtkovej mimoriadnej rade pripustili, že by zobrali aj menej ako desať percent. Konkrétne číslo však zatiaľ nechcú prezradiť. Odborový predák však v sobotu zdôraznil, že ak nedôjde k dohode do stredy 5. decembra, obnovia prerušený štrajk.

14:25 Oznam o štrajku za oknami bratislavskej ZŠ na Karloveskej ulici.

ššš.jpg

13:05 Študentské divadlo GJH počas podujatia Pre všetkých ľudí, ktorí nie sú "nuly" a necítia sa ako "nuly"

b000.jpg
b002.jpg

12:35 ZŠ Karloveská zostane zatvorená aj v utorok

Základná škola Karloveská 61 v Bratislave pokračuje v štrajku aj v utorok 4. decembra a škola zostáva zatvorená. Odhlasovali si to dnes jej zamestnanci, ktorí štrajkujú na znak nesúhlasu so spôsobom prerušenia celoslovenského štrajku.

Zástupkyňa riaditeľa pre 1. stupeň Eva Horníková potvrdila, že učitelia aj v utorok zostávajú v škole.

"Budeme vyrábať plagáty a vyzývať aj ďalšie školy, aby sa pripojili k štrajku," dodala. Zvažujú, že zotrvajú v štrajku alebo budú inou formou protestovať, až kým nedôjde k dohode školských odborárov s vládou.

12:10 Informácie o situácii v uliciach Trenčína sprostredkovala redaktorka TA3 Katarína Nagyová. Študentská rada sa chcela stretnmúť so županom.

12:05 Redaktorka sa o štrajku rozprávala s Mariánom Justusom, pedagógom na Gymnáziu Jura Hronca v Bratislave.

11:00 V Gymnáziu Jura Hronca na Novohradskej ulici v Bratislave majú "Novohradský múr nádejí".

10:45 Pedagógovia trenčianskeho gymnázia vyhlásili ostrý štrajk

V Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne sa v utorok nebude vyučovať. Rozhodol o tom dnes štrajkový výbor školy. Informoval riaditeľ školy Štefan Marcinek.

"Tu už nejde len o platy, ako o celkovú situáciu v slovenskom školstve. Pedagógovia sa dnes uzniesli, že v utorok vstupujú do štrajku. Štrajkovať by mali predbežne len v utorok, v stredu (5.12.) by malo vyučovanie pokračovať," informoval Marcinek s tým, že štrajkový výbor bude čakať na výsledky rokovaní odborárov s vládou.

Pedagógovia Gymnázia Ľ. Štúra vydali v súvislosti s utorkovým štrajkom vyhlásenie, v ktorom vyzývajú zástupcov Odborového zväzu školstva, aby presadzovali požiadavky učiteľov a nepedagogických zamestnancov podľa pôvodného Memoranda OZ pracovníkov školstva a vedy. Rovnako žiadajú, aby odborový zväz školstva zverejnil doterajšie výsledky rokovania s vládou.

"Žiadame odborový zväz školstva, aby okamžite začal komunikovať s príslušnými odborovými organizáciami, ktoré sa do štrajku zapojili. Vyzývame všetky základné a stredné školy, aby podporovali presadenie požiadaviek pôvodného Memoranda OZ PŠaV," uvádza sa vo vyhlásení pedagógov.

10:30 Redaktorka Blanka Dóková je v Spojenej škole na Novohradskej ulici v Bratislave. Študenti sa zapojili do štafetovéhio štrajku škôl zorganizovaním kultúrnych akcií. Hovorili sme so študentkou a spoluorganizátorkou Alexou Maxiánovou.

10:10 Trenčianski stredoškoláci vyšli do ulíc

Viac ako tisícka študentov niektorých trenčianskych stredných škôl sa dnes zhromaždila na Mierovom námestí v Trenčíne, aby protestovala proti pomerom v slovenskom školstve.

Rozhorčení študenti rozprestreli transparenty s nápismi ako Politici žijú v luxuse, my sa učíme v humuse, Odstráňte korupciu a peniaze sa nájdu, či Viac peňazí do školstva. Protestným zhromaždením chceli podporiť pedagógov v boji za zlepšenie podmienok v školstve.

Podľa jednej z organizátoriek dnešného protestu Karolíny Stopkovej, cieľom študentov je poukázať na pomery školstve a snaha, aby sa dostalo na dôstojné miesto v spoločnosti, kam patrí. Protestujúci študenti sa po vypočutí niekoľkých výziev na Mierovom námestí vydali na pochod mestom k sídlu Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom krajských stredných škôl. Odtiaľ sa sprievod vrátil späť na Mierové námestie, kde sa študenti rozišli a vrátili sa na vyučovanie do škôl.

Dnešné protestné zhromaždenie zorganizovali študenti Gymnázia Ľudovíta Štúra a Obchodnej akadémie v Trenčíne, podporili ho študenti Piaristického Gymnázia v Trenčíne.

001.JPG
002.jpg

9:55 Štafetu dnes nesie "Metodka", učí sa asi pätina detí

Bratislavské gymnázium na Metodovej ulici je jednou zo škôl, ktoré dnes nesie štrajkovú štafetu. V škole s takmer tisíckou detí sa učia len tí najmenší. Učitelia hovoria, že hoci nezvíťazia, môžu takto aspoň so vztýčenou hlavou povedať, že to skúsili.

Po chodbách gymnázia dnes pobehujú len žiaci primy, sekundy, tercie a kvarty, učí sa celkovo šesť tried.

Majú mimoriadny rozvrh do 12.00 h. Do školy prišli len oni, vyučovanie dnes škola totiž vedela zabezpečiť iba s ôsmimi učiteľmi, ktorí neštrajkujú. Vybrala preto tých najmenších. "Títo učitelia neštrajkujú, lebo si to nemohli dovoliť. Každý sa musí slobodne rozhodovať," vraví riaditeľka Zuzana Vaterková. Vysvetľuje, že štrajkom kladú učitelia na oltár veľkú daň. "Najmä pred Vianocami to nie je finančne jednoduché."

Škola má celkovo 87 učiteľov. Práve pedagógovia dali podnet na to, aby sa zapojila k ďalším 16 bratislavským do štafetovému štrajku. "Bola tu masová nespokojnosť s tým, ako odbory postupovali, ako informovali, to bola ich veľká taktická chyba. A ďalšou chybou bol aj systém, ktorým sa štrajk vyhlásil, na dobu neurčitú. Školám sa dala možnosť odstúpiť, keď budú akoby vyčerpané. To nemôže fungovať," vysvetľuje zástupca riaditeľky Michal Falath.

Ak chce podľa neho niekto urobiť celoštátnu akciu, musia byť dané pravidlá a vedenie musí byť rázne, aby sa jasne vyjadril hlas. "Je smutné, že sme začínali pod jedným vedením a že sa to roztrieštilo. Ja si ale budem stáť za svojimi učiteľmi, nech sa rozhodnú akokoľvek," dopĺňa riaditeľka.

Škola je však aj dnes pre žiakov otvorená. V prípade, že rodičia nemajú kam svoje dieťa dať, je pripravená poskytnúť im náhradný program. Nikto sa však zatiaľ nesťažoval, rodičia učiteľov podporujú, hovorí riaditeľka. "Získali sme veľmi veľa pekných podporných stanovísk, za čo ďakujeme. Zdá sa, že chápu našu situáciu."

Svojim učiteľom na Metodovej vyjadrili podporu aj žiaci. Na dverách budovy aj na webovej stránke školy visí pre nich odkaz. "Vzdelanie vidíme ako jedinú možnosť a východisko z ekonomickej a sociálnej krízy, pretože ako vraví jedno motto z transparentov - Slabé vzdelanie, hlúpy národ. To, čo tým chceme povedať je, že vzdelanie je základná hodnota sveta ako takého a preto by malo byť prvoradé," uvádzajú žiaci.

Aký výsledok rokovaní učiteľov školy presvedčí o ukončení štrajku, nechce riaditeľka špekulovať. "Závisí od toho, čo nám bude ponúknuté. Desať percent je ale minimum, ktoré môžu učitelia žiadať. Možno však ponúknu sedem a niečo k tomu," uvažuje. Hodnotu učiteľa treba ale podľa nej dostať do povedomia verejnosti tak, ako to bolo v minulosti. "Vtedy učiteľ niečo znamenal, treba mu vrátiť dôstojnosť. Ide to ruka v ruke, finančné a spoločenské postavenie."

Od utorka sa začína na Metodovej normálne vyučovanie, štafetu preberajú ďalšie školy. Všetky informácie o vyučovaní na gymnáziu sa môžu rodičia dozvedieť na webovej stránke školy. Vždy deň vopred do 16.00 h zverejnia, ako bude vyučovanie prebiehať nasledujúci deň.

9:40 Myjavské gymnázium po týždňovom štrajku začalo vyučovať

Informovala o tom riaditeľka školy Danka Michálková s tým, že čakajú na výsledky rokovaní odborárov s premiérom a podľa jeho výsledkov sa v škole zariadia. Myjavské gymnázium bolo jediným v Trenčianskom samosprávnom kraji, kde štrajk ani po vyhlásení odborárov neprerušili.

"V minulom týždni sme prvé tri dni štrajkovali, ďalšie dva dni síce študenti i pedagógovia v škole boli, no nevyučovalo sa. Učitelia debatovali so študentmi o význame protestov. Dnes čakáme na výsledky rokovaní, ak by nedopadli podľa našich predstáv, nevylučujeme, že opäť budeme štrajkovať," povedala Michálková.

Zamestnanci Gymnázia v Myjave pokračovali v štrajku aj napriek tomu, že školské odbory ho v stredu 28. novembra prerušili. Vydali vyhlásenie, v ktorom podporujú školy pokračujúce v štrajku aj napriek rozhodnutiu školských odborov a štrajkového výboru.

"Sme znechutení a pobúrení, že odbory prerušili štrajk bez pádneho dôvodu. My sa s tým nestotožňujeme a štrajkom chceme vyjadriť podporu tým učiteľom, ktorí v ňom pokračujú. Situácia je rovnaká ako pred začiatkom štrajku, nechápeme rozhodnutie ukončiť ho. Pôvodne sa malo štrajkovať až do splnenia našich požiadaviek. Je to totálne bahno, školstvo padá na úplné dno," povedal minulý týždeň zástupca riaditeľky Radim Kovařík.

9:25  Postup učiteľov má na ZŠ Karloveská podporu väčšiny rodičov

Podľa informácií prednostu Miestneho úradu Rastislava Velčeka je ZŠ na Karloveskej ulici momentálne jedinou školou v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava - Karlova Ves, ktorá ostáva v štrajku.

Zástupkyňa školy pre 1.-4. ročník Eva Horníková uviedla, že s opätovným vstupom do štrajku súhlasili všetci pedagógovia s výnimkou dvoch učiteliek, ktoré si to nemohli dovoliť z finančných dôvodov. "Aj tie však dnes sú s nami," informovala Horníková s tým, že všetci učitelia sedia v zborovni školy a diskutujú o súčasnej situácii. "Nie je to o tom, že sme vyhlásili štrajk a niekto išiel nakupovať," povedala.

K pokračovaniu štrajku viedol pedagógov na ZŠ Karloveská nesúhlas s postupom vedenia školských odborov pri rokovaní o požiadavkách zamestnancov školstva. Aj oni sa cítia postupom Pavla Ondeka podvedení a zneužití. Preto na základe rozhovorov v priebehu štvrtka a piatka prišlo medzi učiteľmi k rozhodnutiu obnoviť štrajk. "Nie sme stádo, ktoré pôjde v šíku a sklopí uši," uviedla Horníková.

Postup učiteľov má podporu rodičov. Od piatkového rozhodnutia opätovne vstúpiť do štrajku nezaznamenalo vedenie školy podľa Horníkovej negatívnu reakciu. "Práve naopak, viacerí rodičia prišli ešte v piatok s tým, že si opateru detí nejako zabezpečia, nech len vydržíme," prezradila Horníková.

Ďalší postup, ktorý zvolia na ZŠ Karloveská, sa bude odvíjať od výsledkov dnešného stretnutia zástupcov odborových združení škôl, ktoré sa uskutoční o 13.00 h na pôde Spojenej školy na Novohradskej ulici.

09:00 Bratislavská ZŠ Karloveská a Gymnázium Metodova dnes zostali zatvorené

Na Spojenej škole Novohradská v Bratislave študenti organizujú na podporu svojich učiteľov v pondelok popoludní koncert, na ktorom majú vystúpiť skupiny ako Para, Puding pani Elvisovej a Konečná verzia, no tiež spisovatelia Monika Kompaníková a Ivan Štrpka a herečka Zuzana Kronerová.

8:45 Míting na podporu pedagógov v Banskej Bystrici

Študenti zorganizovali ráno pred budovou Gymnázia J.G. Tajovského míting na podporu učiteľov.

"Krátko pred vyučovaním sa zišlo pred gymnáziom asi 150 až 200 našich študentov, aby vyjadrili podporu pre svojich profesorov," povedala riaditeľka gymnázia Mária Sochorová.

"Následne na to som im poďakovala za podporu a zdôraznila, že všetkým nám záleží na tom, aby sa situácia v školstve čo najskôr vyriešila," dodala. "Všetci budeme čakať, čo dnes, zajtra vyrokujú s vládou odbory. Každopádne bolo by už neúnosné, aby sa tento stav naďalej predlžoval, čo by ohrozovalo vyučovací proces na školách," pripomenula.

Míting sa konal z iniciatívy samotných študentov, ktorí sa zorganizovali prostredníctvom sociálnej siete ešte na konci uplynulého týždňa.

8:00 Niektoré bratislavské školy sa aj napriek prerušenému celoštátnemu štrajku rozhodli štrajkovať ďalej. V jednej z nich, v Spojenej škole Novohradskej, je aj naša kolegyňa Blanka Dóková.

Odborári by sa dnes mali stretnúť s premiérom Robertom Ficom a s ministrami, aby pokračovali v rozhovoroch o zvýšení platov zamestnancov školstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok