Generál Zmeko: Zmluva o obrannej spolupráci s USA posilňuje obranyschopnosť krajiny

TA3 TASR
8.2.2022 15:22

Dohody o obrannej spolupráci medzi členmi Severoatlantickej aliancie sú jedným z krokov, ktoré prispievajú k zvyšovaniu interoperability ozbrojených síl jednotlivých členov. Upozornil na to náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky, generál Daniel Zmeko, ktorý v tomto kontexte pristupuje aj k zmluve o obrannej spolupráci medzi Slovenskou republikou a USA.

Generál Zmeko: Zmluva o obrannej spolupráci s USA posilňuje obranyschopnosť krajiny
TASR / Pavel Neubauer

"Sme pripravení využiť každú príležitosť na posilnenie našej pripravenosti splniť hlavnú úlohu ktorá je pred OS SR postavená v zmysle platnej legislatívy, takouto príležitosťou je pre nás aj dohoda o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi, naším strategickým partnerom," uviedol Zmeko.

Upozornil, že významným prínosom dohody o obrannej spolupráci je zvýšenie flexibility pri organizácii spoločných výcvikov a cvičení, ale aj možnosť obnovy dlhodobo zanedbávanej infraštruktúry ozbrojených síl, ktorá je určená na plnenie úloh obrany Slovenska v rámci systému kolektívnej obrany.

O zmluve podpísanej predstaviteľmi vlád SR a USA rokuje v utorok Národná rada SR. Rokovanie je poznačené búrlivou atmosférou a roztržkami medzi koaličnými a opozičnými poslancami, ktorí v zmluve vidia stratu suverenity krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok