Súd začne pojednávanie v dvoch nových prípadoch proti Alexejovi Navaľnému

TA3 TASR
8.2.2022 14:05

Moskovský súd začne na budúci týždeň pojednávanie v dvoch nových prípadoch proti lídrovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnému, ktorý je obvinený z podvodu a pohŕdania súdom. Ak bude uznaný za vinného, hrozí mu trest odňatia slobody až vo výške 10 rokov. TASR o tom informuje na základe utorňajších správ prevzatých od portálu Meduza.io a agentúr AFP a TASS.

Navaľný Navaľnyj 1140px (TASR)
Instagram.com/Alexej Navaľný

"Súd stanovil pojednávanie v prípade Navaľného obvineného v štyroch bodoch z podvodu a v dvoch z pohŕdania súdom na 15. februára o 10.00 h," uviedol moskovský súd Lefortovského obvodu.

Podľa Navaľného právničky Oľgy Michajlovovej jej klienta priamo pred súd v Moskve nepredvedú a pojednávanie sa uskutoční v väznici, v ktorej si odpykáva svoj súčasný trest. Prípad, v ktorom Navaľnyj čelí obvineniam z podvodu, začali úrady vyšetrovať v decembri 2020. V tom čase sa stále nachádzal v Nemecku, kde sa liečil po otrave nervovoparalytickou látkou typu novičok.

Ruského opozičného politika vtedy ruské úrady obvinili z toho, že na osobnú potrebu minul 356 miliónov rubľov (4,1 milióna eur) z darov, ktoré boli venované jeho organizáciám.

Prípadom pohŕdania súdom sa začali úrady zaoberať vlani v máji po tom, ako bol Navaľnyj obvinený z neúctivého správania sa k sudkyni, ktorá s ním viedla proces v kauze údajného ohovárania veterána druhej svetovej vojny. Tieto dva prípady sa neskôr spojili do jedného, píše Meduza.

Navaľnyj je vo väzení od januára 2021. Zadržali ho po návrate z Nemecka. Následne mu súd zmenil podmienečný trest, vynesený v kauze sprenevery vo firme Yves Rocher, na nepodmienečný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok