Fico vyzval Mikulca, aby konal. Obvinení vyšetrovatelia NAKA by už vraj nemali byť v službe

TA3 TASR
8.2.2022 13:54

Minister vnútra Roman Mikulec by mal postaviť vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry okolo Jána Čurillu mimo službu. Vyzval ho na to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Keďže čelia obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, nemali by podľa Fica vykonávať ďalej svoju prácu. Kritizuje tiež, že boli postavení na vyššie pozície.

Rokovanie vlády NR SR
TA3 / David Duducz

"Sú podozriví, že si vymýšľali komplet trestnú činnosť na svojich súperov na úrade policajnej inšpekcie, pretože sa báli, že tento úrad ich bude stíhať," skonštatoval Fico na utorkovej tlačovej konferencii v parlamente.

Vyzval ministra vnútra, aby postavil týchto vyšetrovateľov mimo službu. "Sú právoplatne stíhaní za vážny trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Nie je možné, aby takíto ľudia ďalej vykonávali svoju prácu. Je na výsmech, že medzitým ako boli neprávoplatne stíhaní, boli povyšovaní," dodal a označil to za rozklad právneho štátu.

Generálna prokuratúra SR zrušila vyšetrovateľom NAKA Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi obvinenie v dvoch skutkoch. Kvarteto vyšetrovateľov NAKA a bývalý dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby Peter Scholtz naďalej čelia obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Štvoricu vyšetrovateľov NAKA a Petra Scholtza zadržali vyšetrovatelia ÚIS vlani v septembri. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich aj v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Krajský súd v Bratislave vyšetrovateľov 1. októbra 2021 prepustil z väzby na slobodu a skonštatoval, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok