Novinárke sa vyhrážali smrťou, dôvodom je reportáž o náraste islamizmu

TA3 TASR
8.2.2022 08:02

Parížska prokuratúra v pondelok oznámila začatie vyšetrovania v kauze vyhrážok smrťou, ktorých terčom sa stala novinárka televíznej stanice M6 Ophélie Meunierová po reportáži o islamizme.

Eiffelova veza Pariz
TASR/AP

Dostala policajnú ochranu

Novinárka medzičasom dostala policajnú ochranu, rovnako aj mladík Amine Elbahi, ktorý podal svedectvo o situácii v niektorých moslimských komunitách a odsúdil nárast islamizmu vo Francúzsku.

Ako informovala televízia BFM, vyšetrovanie sa začalo koncom januára, keď Meunierová podala trestné oznámenie vo veci vyhrážok, ktoré dostala po odvysielaní relácie Zone Interdite z 23. januára venovanej vzostupu radikálneho islamu, najmä v meste Roubaix ležiacom v metropolitnej oblasti mesta Lille.

Médiá jej vyjadrili podporu

Medzi najsilnejšie v reportáži patril záber na obchod s bábikami, ktoré sa v "moslimskom" obchode v Roubaix predávajú bez čŕt tváre - očí, úst a nosa -, pričom predavačka prípadným záujemcom o kúpu vysvetľovala, že islam zakazuje zobrazovanie ľudských čŕt.

Televízny štáb nasnímal aj zábery na žiakov súkromnej školy v Marseille, kde chlapci sedia v triede oddelene od dievčat, ktoré sú navyše zahalené tradičnou moslimskou šatkou. Táto prax sa začína deviatym rokom života detí. Reportáž zachytila aj obchody špecializujúce sa na oblečenie a doplnky v súlade s islamom.  

Viaceré médiá a novinárske združenia vo Francúzsku vyjadrili Meunierovej podporu a solidaritu a apelovali na príslušné úrady, aby sa zasadili za ochranu práva na slobodu slova.

Téma islamizmu je vo Francúzsku mimoriadne výbušná, pretože základom identity tejto krajiny je sekularizmus. Táto téma sa premietla aj do kampane pred prezidentskými voľbami, pričom krajne pravicoví kandidáti ako Marine Le Penová a predovšetkým Éric Zemmour sa proti islamu vymedzujú veľmi ostro.

Prezident Emmanuel Macron však sprísňuje vládnu politiku proti radikálnemu islamizmu, s ktorým súviselo viacero teroristických útokov spáchaných v krajine od roku 2015, keď sa odohrala séria šokujúcich džihádistických atentátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok