Nemocnice sa budú môcť zbaviť starých radioaktívnych materiálov, uviedol Sulík

TA3 TASR
7.2.2022 14:15

Nemocnice a zdravotnícke zariadenia sa môžu zbaviť starých rádioaktívnych materiálov tak, že ich ponúknu Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS), a.s., ktorá sa postará o ich odbornú likvidáciu. Uviedol to v pondelok na brífingu minister hospodárstva Richard Sulík za účasti generálneho riaditeľa JAVYS Pavla Štullera a riaditeľa nemocnice Agel Komárno Miroslava Jašku.

Ohlásiť sa podľa Sulíka môžu na emailovej adrese: institucionalneRAO@javys.sk. "Vyzývam všetky nemocnice, všetky zdravotnícke zariadenia, ktoré majú takéto materiály ´niekde pozašívané po pivniciach´, aby napísali na uvedenú adresu a opísali svoj problém. Dnešným dňom toto začíname riešiť v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva, s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky a ďalšími dotknutými inštitúciami," spresnil Sulík. 

Informoval zároveň, že situáciu v nemocniciach ohľadom rádioaktívnych materiálov mapuje MZ SR. "Mali by byť čoskoro hotoví s predmetným prehľadom. Do konca tohto mesiaca, možno v marci budeme presne vedieť, čo sa kde nachádza. Materiály začneme bezpečne zvážať do skladu v Jaslovských Bohuniciach a začneme ich systematicky likvidovať," poznamenal minister hospodárstva.

Rezort hospodárstva podľa Sulíka nemusí na likvidáciu rádioaktívnych záťaží vyčleniť žiadne peniaze. "Prostriedky vznikli v spoločnosti JAVYS a použijeme ich na uvedený účel. Hovoríme o  čiastke, ktorá je v jednotkách miliónov eur," informoval Sulík.      

Spoločnosť JAVYS sa podľa Štullera hlási k vyriešeniu  jednej z najdlhšie trvajúcich ekologických záťaží na Slovensku, čiže k riešeniu problematiky tzv. inštitucionálnych rádioaktívnych odpadov vytváraných najmä v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach pri liečbe onkologických ochorení. "Jedná sa o historické materiály, ktoré nemajú konkrétneho majiteľa," podotkol Štuller.  

"My sme mali ponuku od súkromnej spoločnosti pred 2,5 rokom na likvidáciu rádioaktívneho materiálu. Bola na úrovni 200-tisíc eur," doplnil riaditeľ nemocnice v Komárne s tým, že musia radioaktívne odpady dlhoročne strážiť, čo je finančne náročné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok