Ruský generálplukovník vo výslužbe posiela odkaz Putinovi. Vyzval ho, aby odstúpil a zriekol sa politiky vyvolávania vojny

TA3 TASR
7.2.2022 13:51

Ruský generálplukovník vo výslužbe Leonid Ivašov napísal ruskému prezidentov Vladimirovi Putinovi otvorený list, v ktorom verejne vystúpil proti konfliktu týkajúceho sa Ukrajiny a vyzval Putina, aby odstúpil. TASR správu v pondelok prevzala z webu ruskej rozhlasovej stanice Echo Moskvy a ruskej verzie nemeckej stanice Deutsche Welle (DW).

Ruská agresia voči Ukrajine môže byť aj šancou, ako zvýšiť bezpečnosť v Európe
TASR/AP

Ivašov v liste vyzval Putina, aby "sa zriekol zločineckej politiky vyvolávania vojny" a odstúpil. "Úsilie prinútiť prostredníctvom ultimát a hrozieb o použití sily" niekoho "ľúbiť Rusko a jeho vedenie" je podľa jeho slov "nezmyselné a vrcholne nebezpečné".

Ak Moskva použije proti Ukrajine vojenskú silu, povedie to podľa Ivašova k "spochybneniu existencie samotného Ruska ako štátu", k smrti desaťtisícovo mladých ľudí, a spraví to z "Rusov a Ukrajincov navždy nepriateľov na smrť".

Okrem toho sa Rusko stane "vyvrheľom svetového spoločenstva" a bude čeliť "vážnym sankciám", pričom Ivašov predpokladá, že Rusko v takom prípade príde aj o svoj "status nezávislej krajiny". Ukrajina ako nezávislý štát má podľa Ivašova právo sama "rozhodovať o svojej individuálnej i kolektívnej obrane".

Podľa generálplukovníka Rusko čelí vonkajším hrozbám. Tie však v súčasnosti nie sú "kritické a neohrozujú existenciu Ruska a jeho životne dôležité záujmy". Hrozby, ktorým Rusko v súčasnosti čelí, majú podľa Ivašova v prvom rade vnútorný charakter.

"Všetky životne dôležité sféry, vrátane demografie, neustále degradujú," vysvetlil Ivašov, pričom uviedol, že za to môže "úplná neschopnosť a profesionálnosť vládnuceho systému a vlády", ako aj "pasivita a neorganizovanosť spoločnosti".

Otvorený list, ktorý Ivanov adresoval Putinovi a ruským občanom, bol  ešte 31. januára zverejnený na webovej stránke Celoruského dôstojníckeho združenia, na ktorého čele Ivašov stojí. Ruské média tomuto dokumentu však začali venovať pozornosť až túto nedeľu, píše Deutsche Welle.

Napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti so situáciou na Ukrajine stúpa už niekoľko týždňov. Washington obviňuje Moskvu z toho, že pripravuje vojenskú inváziu na Ukrajinu. Rusko tvrdenia, že plánuje inváziu, popiera a naopak žiada od Západu bezpečnostné záruky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok