Dôvera k vláde nikdy nebola nižšia. Smer ťaží z rozdrobenosti ĽSNS, láka starších voličov než Hlas

TA3
8.2.2022 07:00

Zjednodušene by sa dalo povedať, že nech sa prieskumy pýtajú na čokoľvek, v ich výsledkoch sa vždy odrazia názory na vládu. Téma, o ktorú v zadaní prieskumu ide, nie je podstatná. O rozdelenej spoločnosti, ale aj o príčinách rastu preferencií strany Smer-SD sme hovorili so šéfom prieskumnej agentúry AKO Václavom Hříchom.

Fico: Žiadame SIS, aby doručila do NR SR dôkazy o manipuláciách trestných konaní
TASR / Jaroslav Novák

Únava z informácií

"Ľudia dlhodobo volia najmä kvôli lídrom politických strán," zdôraznil Hřích. Je normálne, že ľudia so stranami zdieľajú hodnoty a názory. "Teraz to prechádza do úplných konkrétností," hovorí šéf AKO. Všíma si, že ľudia začali striktne preberať, až citovať vyjadrenia lídrov strán, ak ide o aktuálne kauzy. Kým predtým sa názory v rámci rôzne orientovaných voličov miešali a napríklad za vlaky zadarmo boli aj pravicovo zmýšľajúci ľudia, dnes sú podľa Hřícha tábory vyhranenejšie.

Čísla nedôvery voči vláde podľa Hřícha nikdy neboli na Slovensku také vysoké. "Myslím, že takto okaté to nebolo, respektíve, nebolo to tak skoro po tom, ako nejaká vláda vládla," povedal šéf AKO. Doplnil, že čísla začali skákať už po prvom roku vládnutia koalície s hnutím OĽANO na čele.

Spoločnosť čelí obrovskému pretlaku informácií, konzumujeme čoraz viac informácií z médií aj zo sociálnych sietí. Hřích si myslí, že "ľudia sa začínajú deliť na tých, ktorí sa nad tým ešte zamýšľajú a na tých, ktorí to už neriešia". 

"Proste ten názor preberú. Už ich otravuje a je pre nich namáhavé sa nad tým zamyslieť. Čo sa povie, to veria, alebo neveria. Nehľadajú za tým argumentáciu, idú za tým názorom. Rozdelil by som to na tých, ktorí sa ešte dopúšťajú nejakých myšlienok a tých, ktorí možno aj v rámci vlastnej sebahygieny, si povedia, že to už nebudú riešiť," spresnil.

Podľa najnovších prieskumov sa strane Smer Roberta Fica darí v návrate k najvyšším volebným preferenciám. Podľa prieskumu agentúry Median SK sa Smeru podarilo predbehnúť aj Hlas a aktuálne by vyhral voľby. "Smer mal problém zhruba trištvrte roka, rok po voľbách, spôsobilo ho, že viac-menej nekomunikoval. Potom, keď začali komunikovať, čísla sa im začali vracať," priblížil Hřích.

Cieľová skupina Hlasu a Smeru sa podľa Hřícha v poslednom období rozdeľuje, pričom jedným z kritérií je aj vek a starší voliči majú sklon ostávať pri Smere, kým ľudia v strednom veku a mladší inklinujú k Hlasu. Smer však začína preberať aj voličov strán, ktoré sa rozpadajú, napríklad ĽSNS. Hřích doplnil, že pri rozdelení voličov ĽSNS a Republiky sa zdá, že Republiku volia tí s o čosi vyšším vzdelaním a mladší. 

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok